De ce a trimis Ceausescu nationala Romaniei sa joace de Craciun, in Congo, la 45 de grade

De ce a trimis Ceausescu nationala Romaniei sa joace de Craciun, in Congo, la 45 de grade

Daca FRF si LPF ar fi fost pe aceesi lungime de unda, in privinta calendarului echipei nationale, iar cluburile ar fi sprijinit neconditionat prima reprezentativa, pe 22 mai, Romania ar fi intalnit Anglia, intr-un amical de lux. Ceausescu a trimis nationala la Kinshasa Si apropo de prietenia dintre Ceausescu si Mobutu, de aceasta relatie se leaga si primul si singurul meci dintre cele doua nationale, unul care a a vut conotatii politice si despre care se stie foarte putin.

acum 80 luni (25 May 2016)

Daca FRF si LPF ar fi fost pe aceesi lungime de unda, in privinta calendarului echipei nationale, iar cluburile ar fi sprijinit neconditionat prima reprezentativa, pe 22 mai, Romania ar fi intalnit Anglia, intr-un amical de lux. Cum insa a fost imposibil sa existe o pozitie comuna in fotbalul romanesc, chiar si intr-o cauza de interes national, pe 22 mai Anglia a jucat cu Turcia, nationala s-a antrenat in Alpii italieni, iar in Romania s-au jucat partidele ACS Poli Timisoara - FC Botosani si CSU Craiova - CSMS Iasi. O echipa cu un fotbal greu de deslusit, nu neaparat atat de inapoiat pe cat suna amintirea lui Mobutu Sese Seko, tovarasul de nenorociri a lui Nicolae Ceausescu, dar in niciun caz un adversar care sa-ti trezeasca vreo furnicatura pe piele.

Ceausescu a trimis nationala la Kinshasa

Si apropo de prietenia dintre Ceausescu si Mobutu, de aceasta relatie se leaga si primul si singurul meci dintre cele doua nationale, unul care a a vut conotatii politice si despre care se stie foarte putin. Romania a recunoscut independenta RD Congo in 1966 si pentru a-si arata sprijinul fata de tara africana, una dintre cele mai bogate de pe Continentul negru, Ceausescu a trimis echipa nationala de fotbal sa joace acolo, un amical, un an mai tarziu. N-ar fi nimic nemaivazut in asta, stiut fiind ca fostul dictator comunist s-a folosit adesea de sport pentru a-si consolida relatiile cu tarile in care avea interes economic, numai ca Romania a fost trimisa in Congo chiar in ajunul Craciunului din 1967. Asa se face ca pe 24 decembrie, la ora locala 16.00, in mijlocul Africii, la o aruncatura de bat de Ecuator, Romania a intalnit actuala RD Congo, pe atunci Congo Kinshasa. Afara erau peste 45 de grade, iar pe stadionul "Tata Raphael" 30.000 de oameni au asistat la meciul Romaniei impotriva unei nationale care in 19 ani de existenta nu batuse mai pe nimeni.

Blat cu africanii

Intre cei care si-au petrecut Craciunul sub soarele d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro