De ce a pierdut Victor Ponta alegerile? Candidatul PSD a subestimat toleranta romanilor

De ce a pierdut Victor Ponta alegerile? Candidatul PSD a subestimat toleranta romanilor

Premierul ar fi trebuit sa realizeze riscurile la care se expunea inca de la lansarea candidaturii sale intr-un stil care amintea multor romani, care au trait acele vremuri, de marile adunari de omagiu la adresa lui Ceausescu. Categorii largi de romani au simtit ridicolul incercarii disperate a lui Victor Ponta de a se agata de orice succes sportiv al Romaniei, fie ca este vorba despre victoriile Simonei Halep, ale echipei de gimnastica a tarii, ale celei de fotbal si asa mai departe. Guvernul a parut ca transforma aceste categorii de oameni in asistati social, ceea ce pentru profesori, de exemplu, a reprezentat o umilire care se adauga sirului de umilinte pe care au trebuit sa le suporte de la clasa politica in ultimii ani. In al cincilea rand, domnia sa nu se sfieste sa foloseasca fara jena institutiile statului, bugetul de stat, administratia locala si centrala in campania electorala, o campanie electorala care, de la mandat la mandat (nu foarte diferite au fost cele anterioare, practicate si de alte formatiuni politice), sufoca regimul democratic si credinta oamenilor in democratie.

acum 118 luni (17 Nov 2014)

>

Victoria lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale de astazi este, asa cum deja s-a subliniat, in primul rand o victorie a romanilor si in al doilea rand o infrangere a PSD-ului. Ce factori au intors calculele sondajelor de opinie si ale partidelor politice?

Una dintre aceste cauze a fost, fara indoiala, comportamentul guvernului fata de zecile de mii de romani care au votat in strainatate. Cat de credibil este un guvern care nu le poate garanta oamenilor cel mai elementar drept democratic, dreptul la vot? Echipa de campanie a lui Victor Ponta a mizat pe controlul asupra unei bune partii a mass-media si a neglijat impactul pe care social-media sau telefonul il pot avea. Multi romani care nu votasera niciodata sau care se aratasera dezinteresati de alegeri s-au mobilizat si si-au spus cuvantul.

Controlul exercitat asupra informatiei, propaganda, mai ales propaganda neagra, campaniile de dezinformare sau intoxicare cu care echipa lui Victor Ponta a incercat sa castige electoratul s-au intors ca un bumerang impotriva sa. Premierul ar fi trebuit sa realizeze riscurile la care se expunea inca de la lansarea candidaturii sale intr-un stil care amintea multor romani, care au trait acele vremuri, de marile adunari de omagiu la adresa lui Ceausescu. Convinsi ca se bucura de sprijinul celor mai buni experti americani in ceea ce priveste organizarea campaniei electorale, liderii de la PSD nu au inteles un lucru elementar: acei oameni care ii consiliau nu aveau cea mai mica cunostinta despre istoria romaneasca recenta. De asemenea, televiziunile de casa ale premierului au inceput sa-si piarda tot mai mult credibilitatea pe masura ce se apropia sfarsitul mandatului lui Traian Basescu. Incetasera a mai fi receptate ca surse independente de informatie, asa ca oamenii s-au informat intr-o tot mai mare masura din social media sau din presa scrisa. Paradoxal, aceasta a coincis cu recastigarea unui val de simpatie de catre seful statului. In momen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro