De ce a fugit in Occident Petru Dumitriu, scriitorul de casa al regimului comunist. Fetita lui a fost data la orfelinat

De ce a fugit in Occident Petru Dumitriu, scriitorul de casa al regimului comunist. Fetita lui a fost data la orfelinat

George Damian, istoric si jurnalist, scrie pe blogul sau ca Petru Dumitriu lucra la o carte despre biografiile liderilor comunisti din perioada interbelica, dar creatia sa nu prea a fost pe placul comunistilor, care se pregateau sa il decada: "Chestiunea a fost prezentata ca un mister, o taina a epocii comuniste, dificil de explicat. In epoca, dosarul de ilegalist te propulsa spre cele mai inalte sfere ale puterii, iar cea mai mica banuiala de colaborare cu Politia de Siguranta inainte de 1944 iti putea aduce o ranga in cap si un mormant in fundatia unei cladiri (cum a fost cazul lui Stefan Foris).

acum 40 luni (5 Aug 2017)

Lui Petru Dumitriu ii placea sa traiasca bine. S-a casatorit cu scriitoarea Yvone Stahl, cu 24 de ani mai in varsta decat el, care l-a introdus in lumea buna. Petru Dumitriu debuta in literatura in cei mai acerbi ani ai comunismului, 1947-1957, anii colectivizarii, Canalului, deportarilor si arestarilor. "Acorda interviuri pline de angajamente de fidelitate fata de regimul comunist. Romanul care i-a adus consacrarea este "Cronica de familie", un roman fluviu de aproape 2.000 de pagini, care apare in 1957. Lucrarea despre biografiile liderilor comunisti nu a fost pe placul regimului Cand totul parea sa mearga bine, atat pentru Petru Dumitriu, cat si pentru regimul comunist, in anul 1960, acesta da o lovitura neasteptata regimului comunist: fuge in Germania de Vest. George Damian, istoric si jurnalist, scrie pe blogul sau ca Petru Dumitriu lucra la o carte despre biografiile liderilor comunisti din perioada interbelica, dar creatia sa nu prea a fost pe placul comunistilor, care se pregateau sa il decada:

"Chestiunea a fost prezentata ca un mister, o taina a epocii comuniste, dificil de explicat. De prin 1958 Petru Dumitriu se apucase sa scrie o carte in care punea cap la cap biografiile interbelice ale liderilor comunisti de la Bucuresti. O intreprindere mai periculoasa nici ca era de imaginat. In epoca, dosarul de ilegalist te propulsa spre cele mai inalte sfere ale puterii, iar cea mai mica banuiala de colaborare cu Politia de Siguranta inainte de 1944 iti putea aduce o ranga in cap si un mormant in fundatia unei cladiri (cum a fost cazul lui Stefan Foris). Biografiile liderilor comunisti reprezentau un teren extrem de sensibil, o zona a trecutului mereu actual. Cine si de ce l-a invatat pe Petru Dumitriu sa se apuce de scris asa ceva? Ideea lui Petru Dumitriu iesea din sfera literaturii si intra in sfera politicii. Iar dupa ce au citit manuscrisul cu biografiile comuniste, protectorii lui Petru Dumitriu - Leonte Rautu si Constanta Craciun - l-au lasat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro