De ce a disparut Kim Jong-un?

Dupa trei saptamani de absenta publica a presedintelui nord-coreean, care a iscat numeroase semne de intrebare, pentru prima oara, autoritatile nord-coreene care au facut referiri la sanatatea liderului lor si au admis ca acesta "sufera de un disconfort fizic", chiar daca nu au confirmat zvonurile potrivit carora el ar avea guta. In contextul intreruperii negocierilor multipartite asupra programului nuclear al Coreii de Nord si introducerii de sanctiuni severe de catre ONU dupa testele Phenianului cu rachete nucleare, premierul nipon, Shinzo Abe, a intarit masurile punitive ale tarii sale fata de regimul nord-coreean, dar Phenianul trebuie sa raspunda asteptarilor legate de explicatii privind rapirile.

acum 93 luni (29 Sep 2014)

Dupa trei saptamani de absenta publica a presedintelui nord-coreean, care a iscat numeroase semne de intrebare, pentru prima oara, autoritatile nord-coreene care au facut referiri la sanatatea liderului lor si au admis ca acesta "sufera de un disconfort fizic", chiar daca nu au confirmat zvonurile potrivit carora el ar avea guta. Media de stat a oferit un scurt comunicat asupra starii de sanatate a lui Kim Jong-un, dupa ce acesta a absentat, pentru prima oara de la preluarea puterii, de la o sesiune a Adunarii Populare Supreme, unde in mod normal liderii isi fac aparitia.

Intr-un documentar difuzat de televiziunea centrala din Coreea de Nord, Kim Jong-un, care nu a mai fost vazut in public in ultimele saptamani, a fost aratat schiopatand in timpul unei vizite la o uzina din Nampo, in apropiere de Phenian, luna trecuta. Canalul tv, un canal-cheie de propaganda al guvernului, a mentionat dificultatea fizica a lui Kim Jong-un in cadrul a ceea ce el numeste devotamentul fata de popor. Media total controlata a Coreii de Nord nu a mentionat niciodata conditiile de sanatate ale bunicului si tatalui lui Kim Jong-un, care au domnit inaintea lui si au suferit de diverse maladii, ca diabetul. Agentia de stiri sud-coreeana Yonhap, citand o sursa familiara afacerilor din Nord, arata ca Kim ar suferi de diabet si hipertensiune arteriala. Kim il-sung, bunicul sau si fondator al Coreii de Nord, si tatal sau, Kim Jong-il, au suferit, de asemenea, de guta, la fel si fratele sau mai mare, Kim Jong-nam. Sursa citata de Yonhap a precizat ca o echipa medicala nord-coreeana care a vizitat Germania si Elvetia, unde se presupune ca a studiat Kim Jong-un, s-a consultat cu colegii in legatura cu problemele sale de sanatate. Sanatatea sa a devenit subiect de speculatii printre analistii externi in iulie, dupa ce a fost vazut schiopatand in imaginile difuzate de televiziunea nord-coreeana. Joia trecuta, Kim nu a asistat la reuniunea in cadrul careia unii din colaboratorii sai apropiati... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro