De ce a ajuns un calau, care a executat doi condamnati la moarte, sa militeze impotriva pedepsei capitale

De ce a ajuns un calau, care a executat doi condamnati la moarte, sa militeze impotriva pedepsei capitale

In Oregon nu a fost executat nimeni in zeci de ani, dar pedeapsa cu moartea a fost parte a sistemului de justitie penala, si a trebuit sa fiu pregatit pentru toate sarcinile pe care un chestorului ar trebui fi trebuit sa le indeplineasca", a spus barbatul intr-un articol publicat de cotidianul "The New York Times". Semon Frank Thompson a explicat cat de greu este sa aplici pedeapsa cu moartea fara a-ti pierde empatia si umanitatea, adaugand ca un astfel de loc de munca poate duce la consum de droguri, abuz de alcool, depresie si suicid.

acum 49 luni (20 Sep 2016)

Semon Frank Thompson a fost chestorul Penitenciarului de Stat din Oregon, acolo unde a efectuat singurele doua executii care au existat in istoria recenta a statului. Era responsabil pentru fiecare aspect al executiei, de la legatul cu banda al prizonierilor pana la efectuarea injectiei letale.

Desi la interviul de angajare a spus ca este capabil sa se ocupe de executiile detinutilor, barbatul a ajuns la concluzia ca nu este deloc o sarcina simpla.

"In anul 1994, in timpul interviului meu pentru locul de munca, am fost intrebat daca as fi capabil sa efectuez o executie. In Oregon nu a fost executat nimeni in zeci de ani, dar pedeapsa cu moartea a fost parte a sistemului de justitie penala, si a trebuit sa fiu pregatit pentru toate sarcinile pe care un chestorului ar trebui fi trebuit sa le indeplineasca", a spus barbatul intr-un articol publicat de cotidianul "The New York Times".

Chstorul a explicat ca echipa sa a petrecut mai mult de o luna repetand executia programata. Cele doua executii au fost la opt luni distanta una de cealalta, iar moartea celor doi detinuti le-a dat viata peste cap aproape un an de zile.

Barbatul a adaugat ca planificarea executiei era un lucru terifiant, condamnati fiind tinuti sub supraveghere cu 24 de ore inainte de aplicarea injectiei letale. Ofiterii erau responsabili pentru fiecare aspect al lucrarii, de la legatul detinutului pana la administrarea injectiei. Atunci am inceput sa ma ingrijorez ca ar putea dezvolta tulburari de stres post-traumatic in cazul in care ar trebui sa treaca prin asta inca o data", a spus Thomas. Acesta aminteste ca desi sustinatorii pedeapsei cu moartea cred ca in acest fel sunt descurajati cei care comit infractiuni grave, un raport din 2012 al Consiliului National de Cercetare a constatat ca nu exista dovezi cu privire la modul in care pedeapsa capitala scade sau creste rata cazurilor de omucidere.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro