De astazi traim pe datorie. Am consumat resursele Terrei pe anul acesta

De astazi traim pe datorie. Am consumat resursele Terrei pe anul acesta

Raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Comunitatea internationala s-a angajat la Conferinta de la Paris privind combaterea incalzirii globale, din decembrie 2015, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pentru a limita incalzirea climatica.

acum 81 luni (2 Aug 2017)

In 2016, ziua in care omenirea a inceput sa traiasca pe credit a fost 3 august, iar activistii de mediu au calculat ca in 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie. Pentru calculele sale, Global Footprint tine cont de amprenta de carbon si de resursele consumate pentru pescuit, cresterea animalelor, culturi, constructii si utilizarea apei. Tinand cont de ultimele date stiintifice, Global Footprint recalculeaza in fiecare an data "Overshoot Day" pentru anii trecuti dupa ce "deficitul ecologic" a inceput sa se amplifice la inceputul anilor 1970. "Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apa, desertificarea, eroziunea solului, scaderea productivitatii agricole si a resurselor piscicole, disparitia speciilor de animale si defrisarile", arata aceeasi sursa. Emisiile de gaze cu efect de sera "reprezinta ele singure 60% din amprenta noastra ecologica mondiala", noteaza ONG-ul. Ziua mondiala a depasirii resurselor este calculata de organizatia neguvernamentalacanadiana Global Footprint Network, ce a creat de altfel si notiunea de "amprenta ecologica". Raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Canada, statele din Peninsula Scandinava, Rusia, Tarile Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud si unele state din Africa pot fi catalogate drept "creditori", biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decat amprenta lor ecologica.

Comunitatea internationala s-a angajat la Conferinta de la Paris privind combaterea incalzirii globale, din decembrie 2015, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pentru a limita incalzirea climatica. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro