"De 26 de ani incoace, la nivel oficial, tema Basarabiei este prizoniera celor mai inapoiate segmente din fostele servicii de informatii ceausiste"

> Mai mult decat atat, cel mai mare partid din Republica Moldova, Partidul Socialist (creditat in toate sondajele cu peste 50% din intentiile de vot), a cerut condamnarea oficiala a Declaratiei Parlamentului Romaniei din 27 martie 2018 cu privire la Unirea Basarabiei, ca si a tuturor manifestarilor unioniste de peste Prut. Este, cred, elocvent pentru orice om de buna-credinta ca toate "strategiile" de "apropiere", toate "departamentele" pentru "romanii de pretutindeni" si toate "podurile" (de flori, de vin, de bani negri...) au esuat.

acum 66 luni (31 Mar 2018)

> Mai mult decat atat, cel mai mare partid din Republica Moldova, Partidul Socialist (creditat in toate sondajele cu peste 50% din intentiile de vot), a cerut condamnarea oficiala a Declaratiei Parlamentului Romaniei din 27 martie 2018 cu privire la Unirea Basarabiei, ca si a tuturor manifestarilor unioniste de peste Prut. Este, cred, elocvent pentru orice om de buna-credinta ca toate "strategiile" de "apropiere", toate "departamentele" pentru "romanii de pretutindeni" si toate "podurile" (de flori, de vin, de bani negri...) au esuat. Si ca, fara a abandona idealul, se cade sa facem schimbari drastice de obiective, de mijloace si mai ales de oameni si institutii. De 26 de ani incoace, la nivel oficial, tema Basarabiei - ca si, in general, tema romanilor din jurul granitelor actuale ale Romaniei - este prizoniera celor mai inapoiate segmente din fostele servicii de informatii ceausiste. Initiativele cele mai desuete (publicatii stupide, scrise de inculti, festivaluri provinciale, reeditari de carti obscure in tiraje confidentiale s.a.m.d.) s-au adunat, au cheltuit resurse insemnate din banii publici si au trecut fara a lasa nici o urma in constiinta basarabenilor. Cresterea ponderii pro-europenilor si a unionistilor se datoreaza, pe de-o parte, demografiei, iar pe de alta, crizei economice din care Republica Moldova nu mai pare capabila sa iasa. Nici macar investitia in educatia tinerilor basarabeni nu a dat rezultatele scontate: nici 25% dintre beneficiarii burselor acordate de statul roman nu s-au intors acasa. De 26 de ani, Romania nu face nimic pentru a aborda cateva dintre problemele cele mai spinoase, care fac ca orice discuitie despre reunificare sa fie prematura. De pilda, relatiile cu minoritatea gagauza, care se bucura de privilegiul unei nemeritate autonomii, pe care o foloseste nu pentru a-si proteja identitatea culturala, ci pentru a cultiva nostalgia sovietica. Daca unirea s-ar discuta peste capul lor, gagauzii ar deveni, din pacate, un factor de disolu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro