"Datul in hututa", obiceiul din Borsa cu rol de educatie sexuala. Leaganul, facut din "lemnul in care s-a spanzurat Iuda"

Un obicei unic in Maramures se pastreaza la Borsa, "datul in hututa", o reminiscenta a unor vremuri in care nu existau prea multe forme de divertisment, dar si o ocazie de manifestare a curajului la baieti si, totodata, de a se cunoaste mai bine tinerii si de a se pune la cale viitoare casatorii. "Era o animatie extraordinara in jurul acestui leagan, pentru ca aici se pun la cale si viitoarele casatorii, deoarece mamele fetelor stau si se uita la modul in care se inteleg tinerii, daca e frumos baiatul cu care se urca fata in leagan etc., mama fetei se apropie de mama baiatului sau invers si constata ce pereche frumoasa formeaza", mai spune el.

acum 36 luni (16 Apr 2017)

Un obicei unic in Maramures se pastreaza la Borsa, "datul in hututa", o reminiscenta a unor vremuri in care nu existau prea multe forme de divertisment, dar si o ocazie de manifestare a curajului la baieti si, totodata, de a se cunoaste mai bine tinerii si de a se pune la cale viitoare casatorii.

"Probabil ca mai demult nu erau atat de multe forme de divertisment, fiind, totodata, o manifestare a curajului pentru tinerii barbati. Cu o inaltime considerabila, intre 12 si 16 metri, hututa este construita in Saptamana Mare, din trunchiuri inalte de copaci, aduse din padure de mai multi barbati voinici", explica ea.

De trunchiuri, cotinua ea, sunt legate un vartej si un scaun, hututa fiind de fapt un fel de leagan sau scranciob de dimensiuni mari, destinat adultilor. Doar cei mai curajosi, singuri, reusesc performanta de a se roti in jurul axei hututei, leganandu-se din ce in ce mai repede si dandu-se peste cap, in aplauzele intregii asistente", mai completeaza Tinuta Grec. Mai multi barbati tineri merg in padure dupa un brad foarte inalt, din care va fi construita hututa pana joi, dar nimeni nu se leagana in ea pana in ziua de Paste. "In Joia Mare se face leaganul si se pune un lacat, nimeni nu se da vinerea pe el, pentru ca este ziua in care Isus este inmormantat, si atunci doar duminica dupa intoarcerea cu pasca sfintita de la biserica se desface lacatul si leaganul poate fi folosit" explica Nicoara Mihali. "Era o animatie extraordinara in jurul acestui leagan, pentru ca aici se pun la cale si viitoarele casatorii, deoarece mamele fetelor stau si se uita la modul in care se inteleg tinerii, daca e frumos baiatul cu care se urca fata in leagan etc., mama fetei se apropie de mama baiatului sau invers si constata ce pereche frumoasa formeaza", mai spune el. Totodata, fetele trebuie sa aiba mare incredere in cel cu care se urca pe leagan si se creeaza un fel de legatura de prietenie, sau se curteaza unul pe celalal... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro