Data Pastelui in Rasarit si Apus. De ce sarbatorim Invierea la date diferite?

Data Pastelui in Rasarit si Apus. De ce sarbatorim Invierea la date diferite?

A nu se confunda cu astrologia, care este total altceva, si anume, un ansamblu de credinte si presupuneri, care pornesc de la ideea, gresita dupa parerea noastra, ca miscarea si pozitia relativa a astrelor pe cer pot influenta viata si activitatea oamenilor, precum si alte evenimente pe pamant. Cuvantul calendar este unul foarte vechi, de origine latina, provenind de la termenul calendae (initial de la calare = a striga), folosit pentru fiecare prima zi a lunii in calendarul roman, deoarece romanii erau chemati in forum la inceputul fiecarei luni pentru a li se da vestile cele mai importante ale cetatii, dupa unele surse, sau de la chemarea lunii noi, cand aceasta era vazuta pentru prima data pe cer, dupa altele. Se poate insa intampla sa fie in aceeasi zi, ca anul acesta, dar si la o diferenta foarte mare, de 5 saptamani, cum a fost, spre exemplu, anul trecut, in 2016, 27 mar in Apus si 1 mai in Rasarit, iar foarte rar la o diferenta de 4 saptamani, asa cum vom avea in anul 2021, 4 apr in Apus si 2 mai in Rasarit. Atunci cand luna plina este imediat dupa echinoctiul de primavara astronomic (21 mar), pana in data de 3 apr, astfel incat calendarul vechi, iulian, "pierde" aceasta luna plina, fiind inaintea echinoctiului sau conventional (3 apr) si trebuie sa astepte urmatoarea luna plina, adica 29 1/2 zile, iar daca aceasta pica intr-o zi de luni, abia duminica viitoare poate fi Pastele.

acum 41 luni (14 Apr 2017)

>

Text scris de Pr. Dr. Mihai Iordache

Daca va aduceti aminte, aceeasi data comuna am mai avut acum 3 ani, in 2014, pe 20 apr, in 2011, pe 24 apr, si in 2010, pe 4 apr, insa putini cunosc faptul ca urmatorul an in care vom sarbatori impreuna Pastele va fi abia in 2025, pe 20 apr.

In cei mai multi ani, diferenta dintre data Pastelui in Rasarit si in Apus este de o saptamana, insa poate fi si in aceeasi zi sau chiar la o distanta de 5 saptamani. Cei care nu cunosc si, din pacate, sunt multi in aceasta categorie, pot fi usor ademeniti de speculatii si afirmatii alarmante sau false in mass-media (in presa, la televiziuni, pe Internet, pe Facebook), asa cum s-a intamplat si in 2014, de genul, "Mare surpriza pentru ortodocsi: vor sarbatori Pastile anul acesta impreuna cu catolicii" etc. Toate acestea sunt simple afirmatii gratuite, prin care cei care le fac dau dovada ca nu cunosc bine invatatura si, mai exact, practica liturgica a Bisericii si, cu atat mai mult, nu au cunostinte de astronomie, adica stiinta care studiaza miscarea astrelor pe cer si legile universului. A nu se confunda cu astrologia, care este total altceva, si anume, un ansamblu de credinte si presupuneri, care pornesc de la ideea, gresita dupa parerea noastra, ca miscarea si pozitia relativa a astrelor pe cer pot influenta viata si activitatea oamenilor, precum si alte evenimente pe pamant. Cea mai mare parte a institutelor de cercetare universitare si academice din lume considera astrologia ca o pseudostiinta sau superstitie.

Trebuie spus de la bun inceput ca nu este nicio surpriza faptul ca anul acesta Sf. Pasti se sarbatoresc impreuna, ci este un fel de ritmicitate a miscarii astrelor, calculata de astronomi si oameni de stiinta cu mult timp inainte. Se poate cunoaste exact data Pastelui cu foarte multi ani in avans, pentru ca aceasta se poate preconiza usor in functie de miscarea previzibila si exacta a astrelor pe cer. Spre exemplu, cartea de cult Sfanta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro