Dascali in Grecia, cu dor de Romania. "Se imbraca in costume populare, le spun copiilor cum au fost cusute, le vorbesc despre traditii"

Dascali in Grecia, cu dor de Romania.

Scopul intalnirii, a doua de la demararea, in 2015, a proiectului "Prietenie fara frontiere", a fost acela de a schimba impresii, de a impartasi din experienta, de a invata fiecare din reusitele celuilalt. Concluzia a fost aceeasi: in Romania, inca de la gradinita, accentul se pune preponderent pe acumularea de cunostinte, in Grecia copilul este centrul atentiei educatorului, cu grija de a se cauta ce i se potriveste in functie de personalitate, de inclinatii.

acum 98 luni (9 Feb 2016)

Mai multi profesori si educatori din Slatina (gradinitele cu program prelungit nr. 7 si "Ion Creanga") si din judet (Falcoeni - Potcoava) si-au dat intalnire la Slatina, unde oaspete de seama a fost Daniela Popescu, profesor la scoala Comunitatii de Romani "Sfantul Stefan cel Mare" din Atena. Scopul intalnirii, a doua de la demararea, in 2015, a proiectului "Prietenie fara frontiere", a fost acela de a schimba impresii, de a impartasi din experienta, de a invata fiecare din reusitele celuilalt.

"Daniela Popescu este o fosta colega de-a noastra, absolventa a Liceului Pedagogic din Slatina, care in prezent preda la scoala din comunitatea romanilor din Atena. Rolul profesorilor de la scoala romaneasca este sa-i ajute pe copiii de-abia ajunsi in Grecia sa se integreze, iar pe copiii romani care nu cunosc limba materna, s-o invete, pentru ca multe dintre familii iau in calcul varianta intoarcerii in Romania. De cateva ori pe an ii imbraca pe copii in costume populare, le spun cum au fost cusute, le povestesc despre Romania, le vorbesc despre traditii, merg impreuna la biserica", a povestit coordonatoarea proiectului "Asta-i tara mea!", educatoarea Gina Donea.

Pentru ca s-au intalnit dupa ani buni, cadrele didactice au fost curioase sa vorbeasca si despre progresele din fiecare sistem de invatamant. Concluzia a fost aceeasi: in Romania, inca de la gradinita, accentul se pune preponderent pe acumularea de cunostinte, in Grecia copilul este centrul atentiei educatorului, cu grija de a se cauta ce i se potriveste in functie de personalitate, de inclinatii.

"Cu toate ca noua ni se pare un model de lucru din care ai ce invata, dorindu-ne si pentru Romania mai multa larghete, mai multa deschidere in lucrul cu copiii, colega noastra ne-a spus ca parintii romani sunt un pic nostalgici dupa sistemul romanesc, si-ar dori ceva mai sobru pentru copiii lor, un pic mai multa severitate", a mai spus Donea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro