Darea in plata, varianta CCR: nu oricine poate preda casa
Intrata in vigoare pe 13 mai, legea darii in plata are deja peste 1.000 de beneficiari, debitori care au reusit sa cedeze bancilor imobilele depuse garantie, obtinand in schimb stergerea datoriei. La credite, imprejurarile pot tine de introducerea unei noi taxe, o crestere de curs valutar, o crestere de dobanda etc.", ne-a declarat avocatul.
Intrata in vigoare pe 13 mai, legea darii in plata are deja peste 1.000 de beneficiari, debitori care au reusit sa cedeze bancilor imobilele depuse garantie, obtinand in schimb stergerea datoriei. Astfel, bancile considera normal ca legea sa se aplice doar contractelor de credit viitoare, si nu celor in derulare. "Am primit pana acum peste 700 de cauze, dintre care pentru 581 suntem abia in faza de rapoarte. Astazi ne-am pronuntat asupra unui calup de 25 de dosare", a spus seful CCR, Valer Dorneanu.
Una din deciziile Curtii vizeaza tocmai caracterul de retroactivitate si introduce o precizare importanta. Astfel, Curtea a admis posibilitatea de a aplica legea contractelor in derulare doar in masura in care se verifica si conditiile referitoare la "existenta impreviziunii". Caracterul de impreviziune va trebui decis de instanta. La credite, imprejurarile pot tine de introducerea unei noi taxe, o crestere de curs valutar, o crestere de dobanda etc.", ne-a declarat avocatul.
"Pana acum, daca o banca contesta in instanta o notificare de dare in plata, judecatorul accepta contestatia doar daca nu erau indeplinite cele patru conditii minimale impuse de lege. O conditie este sa existe contractul de credit, o alta ca valoarea creditului sa fie sub 250.000 de euro etc. De acum incolo, judecatorul va trebui sa judece fiecare caz in parte si sa verifice daca a intervenit sau nu aceasta imprevizibilitate, pentru a aviza darea in plata", a explicat specialistul.
Ce a mai decis Curtea
Curtea a mai admis o exceptie de neconstituitionalitate. Legea darii in plata prevede, in forma actuala, ca se aplica si contractelor in derulare, pentru a echilibra riscurile de credit intre debitor si creditor, precum si pentru a acoperi riscurile rezultate din "devalorizarea bunurilor imobile". Obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma", a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro