Darea in plata, posibila si fara legea noua
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis Parlamentului un raspuns la cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind darea in plata, prin care propune o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai noului act normativ, dar si un set de obligatii pentru institutiile bancare, care sa garanteze un proces corect de impartire a poverii intre clienti si banci. Din acest punct de vedere, privind si la prevederile Directivei 17, daca se poate in acest text de lege, cel putin partial, daca nu intr-un text de lege special, pentru stocul de credite, adica pentru creditele in derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de gasire de solutii pe cale bilaterala, trebuie derulat ca urmare a unei evaluari realizate pe criterii obiective care sa justifice inceperea acestui proces de renegociere.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis Parlamentului un raspuns la cererea presedintelui de reexaminare a Legii privind darea in plata, prin care propune o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai noului act normativ, dar si un set de obligatii pentru institutiile bancare, care sa garanteze un proces corect de impartire a poverii intre clienti si banci. Peste 20 de pagini se gasesc de cateva saptamani bune in Parlament pentru a fi dezbatute. (...) BNR a sustinut, continua sa sustina si va sustine recomandari catre bancile comerciale pentru a evita demararea de catre acestea a procedurilor de executari silite ale consumatorilor de produse financiare, ale caror obligatii financiare au devenit prea impovaratoare din cauza unor schimbari neasteptate survenite dupa incheierea contractului de credit prin initierea unor negocieri menite sa conduca la identificarea unor solutii echilibrate", a declarat ieri Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte pe teme de dezvoltare regionala a Romaniei.
Potrivit acestuia, BNR a pornit in demersul sau de la viziu-nea Directivei 17/2014, care va trebui sa fie pusa in practica si in Romania in cursul lunii martie. "Directiva se refera la o umanizare a creditarii prin asigurarea unui caracter sustenabil si, inclusiv, prin refacerea increderii consumatorilor in sistemul financiar prin cresterea gradului de educatie financiara a consumatorilor in ceea ce priveste practicile responsabile de gestionare a datoriilor. Din acest punct de vedere, privind si la prevederile Directivei 17, daca se poate in acest text de lege, cel putin partial, daca nu intr-un text de lege special, pentru stocul de credite, adica pentru creditele in derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de gasire de solutii pe cale bilaterala, trebuie derulat ca urmare a unei evaluari realizate pe criterii obiective care sa justifice inceperea acestui proces de renegociere. In opinia BNR, trebuie avuti in vedere con... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro