"Dansul ursului"de la Comanesti a ajuns vedeta in New York Times. Ce semnifica si cat de vechi este acest obicei

De trei saptamani trecute Vin cu ursul de la munte Numan' coate si genunchi Ursul meu l-am cumparat Zece mii pe el am dat Si cu mine l-am luat La fete de maritat Ursul meu de la Bacau Tare-i prost si natarau C-a mancat un ciucalau Ciucalaul era stricat Ursul meu s-a-ntoxicat Nu stiu Doamne ce sa-i fac Sa-i i-au sange de la cap De le cap, de la picioare Vai de mine ursul moare!

acum 102 luni (3 Dec 2015)

Diana Zeyneb Alhindawi (36 de ani) a trait primii opt ani din viata in zona Moinestiului de pe Valea Trotusului, la bunicii dinspre mama, care sunt romani. Diana Zeyneb Alhindawi a studiat economie si neurostiinte la Johns Hopkins University, a lucrat in domeniul ajutorului umaniar dar si in al drepturilor omului, iar de doi ani si-a descoperit pasiunea fata de foto-jurnalism, in special fata zonele de conflict din intreaga lume.

Diana Zeyneb Alhindawi, care a vizitat recent Moinestiul, le explica jurnalistilor de la New York Times ca dansul ursilor ar fi fost adus de romi, cand au migrat acum mai multe sute de ani, din India. Mai mult, in articol se arata ca nu este clar cand ursul a fost inlocuit, in cadrul spectacolului ritual, cu oameni imbracati in blana de urs. Dorinel Ichim: "Comunistii nu le-au mai dat voie sa umble cu ursul si ritualul s-a transformat in spectacol"

Daca cultul ursului are origini foarte vechi, inca de la geto-daci, despre dansul ursilor nu se poate spune cu exactitate de cand dateaza. In actuala forma, dansul nu are mai mult de 70 de ani, mai precis de la momentul interzicerii de catre comunisti a umblatului cu ursul. Mai mult, regimul nu le-a dat voie sa mearga nici cu "irozii" si asa au fost introdusi in aceeasi trupa care merge cu ursul", ne-a declarat dr.

"Jocul Ursului" este practicat in zeci de comune ale judetului Bacau, mai ales in cele de munte, unde nu au disparut toti ursii.

FOTO Diana Zeyneb Alhindawi/Facebook

Jocul Ursului

"Buna seara gospodari,

Gospodari si gospodine

Si voi domnisoare fine

Dati-va dupa perdele

Si-ascultati vorbele mele!!!

De trei saptamani trecute

Vin cu ursul de la munte

Numan' coate si genunchi

Ursul meu l-am cumpara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro