Daniel Danil, artistul consacrat care sustine cu tarie benzile desenate: "Pana si in manualele scolare ar trebui introduse"

Daniel Danil, artistul consacrat care sustine cu tarie benzile desenate:

Lui Daniel Danil ii place sa deseneze din copilarie, iar dupa ce a terminat facultatea a mers la scoala populara de arta pentru a deprinde cat mai mult din arta plastica. Asa am decis sa ma incriu la Scoala de pictura bisericeasca de la Patriarhia Romana, unde se invata ca pe vremuri, cu perioada de ucenicie, unde cam sase ani am avut de invatat. Premiile se decerneaza in fiecare an in aprilie, la un salon de banda desenata de la Craiova, organizata de belgieni si francezi. Preturile sunt foarte mici, undeva la 100 de lei pentru o pagina alb-negru de desenat, numai in tus, "in conditiile in care se lucreaza mult la o banda desenata, trebuie sa te documentezi bine, exact ca la regia de film".

acum 76 luni (24 Mar 2018)

Lui Daniel Danil ii place sa deseneze din copilarie, iar dupa ce a terminat facultatea a mers la scoala populara de arta pentru a deprinde cat mai mult din arta plastica. A fost cuprins brusc de pasiunea pentru desen si ajunsese sa isi procure obsesiv carti despre pictura, tehnici ale graficii, istoria artei. Multi ani dupa Revolutie isi impartea in mod egal timpul intre artele martiale si desen, pana cand unitatea militara la care lucra s-a desfiintat. "A trebuit sa ma transfer in invatamant ca profesor, pentru ca eu am urmat si Facultatea de Educatie Fizica si Sport. Nu eram multumit de remuneratie si de aceea am decis sa merg pe drumul artei, sa-mi valorific cumva talentul. Asa am decis sa ma incriu la Scoala de pictura bisericeasca de la Patriarhia Romana, unde se invata ca pe vremuri, cu perioada de ucenicie, unde cam sase ani am avut de invatat. Dupa scoala de la Patriarhie am mers in echipa preotului Brasoveanu unde sunt si la ora actuala", spune Daniel Danil. Rasfoindu-le si vazand desenele, am zis: hai sa incerc si eu! Am inceput sa fac reproduceri dupa mai ales, si desenand asa mi-am dat drumul la mana. Ii pacaleam cumva, le dadeam ceva in schimb, timbre, si primeam revistele mult dorite pe care le am si acum in colectie", isi aminteste Daniel Danil. Maiestria lui Daniel in arta benzii desenate a mocnit pana dupa varsta de 50 de ani, cand artistul s-a intersectat cu editorul revistei "Harap Alb continua", ultima piesa din reduta aflata intre aceasta arta si tavalugul de alternative din era internetului. "Anul trecut, pe timp de iarna, nu prea aveam de lucru si atunci am zis sa caut o alternativa. "Harap alb continua", se numeste care, din pacate, dupa cinci ani de functionare, la inceputul acestui an s-a inchis din cauza lipsei banilor si a distributiei pe piata din ce in ce mai deficitare. L-am descoperit pe editorul de acolo, cu care am si luat legatura si i-am trimis niste desene ca sa isi faca o parere. I-a placut foarte mult si imediat am incheiat un ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro