Dani din Congo, un copil care ii inapoiaza unui militar roman banii pierduti
Poate ca Dani e unul dintre putinii care au invatat, in Congo, cea mai importanta lectie predata ratiunii umane - aceea de a gandi pe termen lung: umanitatea ta e mai importanta decat orice suma de bani (cat de frumos suna, si cat de greu e, in realitate, de pus in practica aceasta lectie!).
>
Acest articol, despre un copil de 15 ani, din Congo, care ii inapoiaza unui militar roman, in mijlocul unei saracii lucii, 1000 de franci (congolezi) cazuti din buzurnarul militarului neatent, te pune serios pe ganduri.
Oare ce-l face pe Dani sa fie diferit de ceilalti copii congolezi - si diferit de cei mai multi dintre noi? Eu cred ca Dani a fost expus, intr-un fel sau altul, la o "sursa de civilizatie" (poate chiar scoala de duminica a bisericii "Paroles de vie eternelle", din apropiere?) si a fost atent la lectiile predate. Poate traieste, chiar in mijlocul saraciei, al foamei si al razboiului generalizate, intr-o familie de oameni "tematori de Dumnezeu". Poate ca Dani e unul dintre putinii care au invatat, in Congo, cea mai importanta lectie predata ratiunii umane - aceea de a gandi pe termen lung: umanitatea ta e mai importanta decat orice suma de bani (cat de frumos suna, si cat de greu e, in realitate, de pus in practica aceasta lectie!). "Cine scoate sabia, de sabie va pieri", "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti" - sunt principii care ne rasuna in urechi (zi de zi, pe Facebook) ca huruitul unor placi stricate.
Pentru ca uitam prea usor ca, daca avem laptopuri si Facebook, daca acum suntem "occidentali" si "cosmopoliti" si "civilizati", aceste lucrui se datoreaza, in cea mai mare parte, nu norocului, ci faptului ca stramosii nostri au inceput sa se civilizeze atunci cand au inceput sa ia foarte in serios, candva, in istorie, aceste principii civilizatoare. Si sa invete sa-si foloseasca ratiunea pentru a alege binele pe termen lung in fata unei banconote (oricat de valoroase) cazute pe jos. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro