Dan Perjovschi: "Boicotez tot ce e rasist si conservator. Rad de toata lumea, dar si de mine"

Dan Perjovschi:

Si cu invatamantul academic e la fel de acid: "Avem acum o lume intertextuala, interrelationala, in care trebuie, pe de-o parte, sa inveti filosofie si politica, si pe de alta sa editezi video sau digital ca sa ai un job, sa te descurci in viata. Sunt doua zone: cei care au crescut in sistemul asta conservator de invatamant local si nationalist si vor sa-l perpetueze si cei care au scapat de el si vor sa-l reformeze". Rad de toata lumea, si de sponsori, dar si de mine. Cand pui un director care are peste 70 de ani la conducere, cand incepi cu un scandal cat casa, e clar un semnal destul de clar nu? Sunt doua zone: cei care au crescut in sistemul asta conservator de invatamant local si nationalist si vor sa-l perpetueze si cei care au scapat de el si vor sa-l reformeze. Actorul Marin Moraru facea praf, intr-un interviu pentru "Adevarul", noua generatie de actori de teatru si de film... In ultimii 20 de ani a avut sute de expozitii in toata lumea, unele dintre ele au ajuns in Statele Unite ale Americii, Germania, Coreea de Sud, Portugalia, Ungaria, Marea Britanie.

acum 108 luni (29 Jun 2015)

Un artist care sparge ziduri, desi aparent numai le coloreaza cu creta: Dan Perjovschi. Nonconformist, rebel, e deschis fata de sociologia noilor tehnologii. Crede in "wall", adica in zidul de pe Facebook. E alaturi de tinerii artisti, pe care ii sustine neconditionat.

Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu si directorul Constantin Chiriac i-au propus, in timpul Festivalului de Teatru (12-21 iunie), un proiect unic, realizat pe zidul teatrului: Ziarul Orizontal vol. Desenele lui sunt o platforma de arta urbana, o cronica vie a actualitatii politice si sociale prin interventii cu desene de tip comentariu social. Astfel, zidul de langa Teatrul National din Sibiu a devenit in ultimii cinci ani o colectie nemuzeala, cu o noua poezie urbana, un puzzle cu jocuri inteligente de cuvinte.

Vom intalni aici o noua reprezentare "smart" a lumii si a vietii, un selfie fracturat al timpurilor noastre.

De la Institutul Cultural Roman asteapta scuze, alaturi de ceilalti artisti jigniti, dupa demisia echipei conduse de H.-R. Nu poti sa fii un artist misto, zice Perjovschi, daca devii un academician, care picteaza doar dealul cu pasari, face lucrari cu Dumnezeu si coperti la carti despre Eminescu.

Si cu invatamantul academic e la fel de acid: "Avem acum o lume intertextuala, interrelationala, in care trebuie, pe de-o parte, sa inveti filosofie si politica, si pe de alta sa editezi video sau digital ca sa ai un job, sa te descurci in viata. Sunt doua zone: cei care au crescut in sistemul asta conservator de invatamant local si nationalist si vor sa-l perpetueze si cei care au scapat de el si vor sa-l reformeze".

"Adevarul": Ce a insemnat ziarul Orizontal din 2015 de la Sibiu?

Dan Perjovschi: Am ales sa fac un zid negru. Toata lumea isi aduce aminte de tabla de la scoala. Am subiecte legate de democratie, de civism.

M-am axat pe noile forme de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro