Dan Pavaloiu, realizatorul emisiunii "Natura si aventura": "Invadam teritoriul animalelor, le macelarim, iar daca se apara ne consideram victime"

Dan Pavaloiu, realizatorul emisiunii

Dan Pavaloiu este cunoscut publicului din Romania in special pentru reportajele sale de calatorie si documentarele difuzate de postul national de televiziune. Si asa se intampla de obicei, oamenii sunt atacati de animale pentru ca se apropie prea mult de ele, le surprind si le incalca spatiul de protectie. Si mai e un lucru: vanatorii si cei de la Romsilva raporteaza de fiecare data un numar mai mare de animale, ca sa poata fi impuscate cat mai multe. Si asta nu-i neaparat vina culegatorilor, care sunt majoritatea tigani si nu prea au din ce trai, ci e vina firmelor care cumpara de la ei la preturi de nimic si care nu taie niciun bon, nicio chitanta. "500 de rauri si parauri distruse de hidrocentrale" Apropo de rauri, ai facut mai multe documentare despre poluare si despre fauna din zona. Albina, careia i se spune "tradatoare" se intoarce de cateva ori ca sa mai ia miere, iar in timpul asta albinarul o poate urmari si ajunge la locul in care traieste intreaga familie de albine si poate recolta o parte din miere. CV Premiat la Alpin Film Festival Data si locul nasterii: 4 februarie 1966, Cluj Studii: Absolvent al Facultatii de Constructii din cadrul Politehnicii, Cluj, 1991 Activitate profesionala: Este regizor de emisie, realizator si prezentator de documentare la TVR Premii: Premiul special de imagine la Televest 2000 Premiul special la Simfest 2006 Premiul pentru jurnalism de mediu al Asociatiei Operatorilor de Turism 2012 Premiul pentru "Cel Mai Bun Film Romanesc" - Alpin Film Festival 2018 Emisiuni: "Natura si aventura", "Viata salbatica din marile orase", "Dosar Romania", "Cu tigaia-n spate".

acum 56 luni (26 May 2018)

Dan Pavaloiu este cunoscut publicului din Romania in special pentru reportajele sale de calatorie si documentarele difuzate de postul national de televiziune. "Natura si aventura", "Cu tigaia-n spate" si "Viata salbatica in marile orase" au trezit apetitul telespectatorilor pentru drumetiile in natura si pentru viata animalelor. "Am avut noroc ca parintii mi-au inteles pasiunea pentru natura si nu s-au opus. De mic am petrecut zile si nopti in natura, eram in stare sa-mi fac colibe in padure si sa dorm acolo", se amuza Pavaloiu. Cea mai logeviva productie semnata de Dan Pavaloiu, "Natura si aventura" va implini 16 ani, timp in care a fost difuzata neintrerupt doar de TVR. Dan Pavaloiu: Am avut ocazia sa-mi urmez cea mai mare pasiune, pentru ca inca de mic ma fascinau natura si animalele. Inca de mic am petrecut zile si nopti in natura, eram in stare sa-mi fac colibe in padure si sa dorm acolo, uneori. Am terminat Facultatea de Constructii, dar asta nu ma reprezenta, asa ca atunci cand am avut ocazia sa intru in presa scrisa, la un ziar local, iar apoi la televiziune, am profitat din plin de asta. Cum a scapat de scroafa Cat de periculoasa este munca ta? S-a intamplat sa fii atacat de animale? Am avut cateva peripetii de genul asta, dar de fiecare data am scapat. Mi s-a intamplat o data sa fiu fugarit de un urs si stii cum e? De regula, oamenii n-au nicio sansa intr-o astfel de cursa, ursii sunt cu mult mai rapizi decat noi, dar eu am avut noroc si am scapat. Cu alta ocazie, am fost atacat de un mistret, de o scroafa. In cazul meu, m-am trezit in padure fata in fata cu o scroafa ranita si bineinteles ca s-a speriat si m-a atacat. Am avut prezenta de spirit si un reflex, asa ca am reusit s-o lovesc cu piciorul, dupa care am sarit in zapada. Carmeramanul de langa mine n-a mai fost la fel de norocos, pe el l-a luat din plin si l-a tavalit bine. In primul rand, vreau sa spun ca toate animalele incearca sa evite pe cat posibil omul, inclusiv lupii, care fug de regula atun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro