"Daca n-au paine, sa manance cozonaci!" Cuvintele care au dus la decapitarea Mariei Antoaneta, regina extravaganta a Frantei, acuzata de relatii intime cu femei

Potrivit unor relatari, in timpul marii revolutii franceze, in zilele de 5 si 6 octombrie 1789, cand locuitorii Parisului manifestau pe strazile orasului cerand paine, o ducesa de la curtea Frantei i-ar fi adresat reginei Maria Antoaneta urmatoarele cuvinte: "Ce neghiob e poporul, care vrea neaparat paine, cand ar putea sa-si cumpere cozonaci!", iar cele doua femei au ajuns repede la concluzia ca oamenii "daca n-au paine, sa manance cozonaci!". A existat o campanie eleborata care viza defaimarea ei, au circulat pamflete, a fost acuzata ca avea numerosi amanti (printre ei cumnatul ei contele d'Artois, contele suedez Hans Axel de Fersen, marchizul de La Fayette - comandantul Garzii Nationale) sau chiar amante (ducesa de Polignac) si ca facea risipa de bani publici pentru frivolitate si pentru favoriti ei.

acum 113 luni (3 Apr 2015)

Potrivit unor relatari, in timpul marii revolutii franceze, in zilele de 5 si 6 octombrie 1789, cand locuitorii Parisului manifestau pe strazile orasului cerand paine, o ducesa de la curtea Frantei i-ar fi adresat reginei Maria Antoaneta urmatoarele cuvinte: "Ce neghiob e poporul, care vrea neaparat paine, cand ar putea sa-si cumpere cozonaci!", iar cele doua femei au ajuns repede la concluzia ca oamenii "daca n-au paine, sa manance cozonaci!".

Potrivit istoricilor, prima atestare a expresiei a aparut in cartea de confesiuni "Visarile unui hoinar singuratic", un volum publicat postum, scris de filozoful Jean Jacques Rousseau. "Imi adusei aminte de raspunsul unei printese care, cand i se spusese ca taranii nu au paine, a spus ca pot sa manance cozonac", relata Rousseau, insa anul in care acesta a scris fragmentul era 1766, cu 13 ani inainte ca zicerea sa ii fie atribuita reginei, in contextul Revolutiei Franceze. La varsta de 15 ani s-a casatorit cu Ludovic al XVI-lea al Frantei, mostenitor al tronului Frantei.

Potrivit unor istorici regina era o figura nepopulara la curtea regala si apoi in randul poporului francez, din cauza comportamentului extravagant, a arogantei fata de supusi si a zvonurilor legate de infidelitatile sale. In vremea Revolutiei Franceze care a condus la abolirea monarhiei, ea ar fi s-a opus conditiilor de limitare a puterii monarhilor, refuzand negocierile cu revolutionarii.

Regina a fost apoi fortata sa paraseasca Franta, fugind in incercarea de a se salva de furia poporului. In noaptea zilei de 20 iunie, 1791, deghizati in calatori obisnuiti, Maria Antoaneta si Ludovic al XVI-lea al Frantei au fugit din Paris cu o trasura, impreuna cu copiii, dar au fost capturati la Varennes si readusi in Paris, ca prizonieri.

Controversele reginei Potrivit unor istorici, Maria Antoaneta era criticata constant de mama sa, imparateasa Maria Tereza, pentru inabilitatea de a "inspira pasiune" sotului ei, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro