Cuza, personaj de film. Ce actori l-au interpretat pe domnitorul sub care s-a realizat Unirea Principatelor

Cuza, personaj de film. Ce actori l-au interpretat pe domnitorul sub care s-a realizat Unirea Principatelor

Unirea de la 1859 a facut obiectul mai multor puneri in scena a piesei "Povestea Unirii", opera scrisa de Tudor Soimaru. Florin Piersic in rolul lui Cuza FOTO Cinemagia Alaturi de Florin Piersic, in film apar: Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Dorel Visan, Ion Caramitru, Stefan Velniciuc, Simona Maicanescu "Rug si flacara" este o ecranizare dupa romanul cu acelasi titlu de Eugen Uricaru.

acum 33 luni (21 Jan 2018)

Unirea de la 1859 a facut obiectul mai multor puneri in scena a piesei "Povestea Unirii", opera scrisa de Tudor Soimaru.

Actiunea piesei de teatru se petrece intre anii 1857- 1859, in Moldova si surprinde multe din momentele care au pregatit alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si Unirea Tarii Romanesti cu Moldova.

Alaturi de Cuza apar si alte personaje cunoscute pentru rolul avut in infaptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859 - Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri.

Cea mai veche punere in scena a piesei "Povestea Unirii" este cea din 24 ianuarie 1959, adica la 100 de ani de la eveniment. Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de actorul Ion Schimbischi.

Actorul Costel Constantin a interpretat rolul lui Cuza in piesa de teatru File din Cronica Unirii (1979), o adaptare dupa "Cuza Voda", de Mircea Stefanescu.

Actorul Costel Constantin interpretand rolul lui Alexandru Ioan Cuza FOTO TVR

Si actorul Traian Stanescu a interpretat rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza in productia de televiziune "Cuza", in regia lui Eugen Todoran. Alaturi de el au mai jucat: Ileana Cernat, Boris Ciornei, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Radu Panamarenco, Ion Pavlescu, Teofil Valcu

Actorul Traian Stanescu interpretand rolul lui Alexandru Ioan Cuza FOTO TVR

In anul 1980 a fost lansat singurul film artistic in care apare personajul Alexandru Ioan Cuza, "Rug si flacara", in regia lui Adrian Petringenaru. Unul dintre conducatorii ordinului incalca conventia stabilita cu domnitorul Cuza si pune la cale asasinarea premierului Barbu Catargiu, pentru a initia un focar de razboi pe teritoriul Romaniei", se arata in descrierea filmului de pe Cinemagia.

Florin Piersic in rolul lui Cuza FOTO Cinemagia

Alaturi de Florin Piersic, in film apar: Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, D... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro