Cuvintele prin care Mihail Kogalniceanu i-a convins pe romani sa se stabileasca in Dobrogea la 1878

Cuvintele prin care Mihail Kogalniceanu i-a convins pe romani sa se stabileasca in Dobrogea la 1878

Totdeauna, deasupra portretului lui - un portret de la batranete, cu formele prea trecute - vei vedea un omagiu modest, fie un buchetel de flori uscate sau cateva spice de grau, fie o panglica stearsa de la vreo comemorare.

acum 71 luni (23 Feb 2017)

Asa erau si mocanii, oierii din Transilvania veniti in cautare de pamanturi intinse pentru hrana turmelor.

Ioan Adam era un cunoscut carturar originar din Vaslui, publicist, profesor de romana si magistrat cu titlul de doctor in Stiinte juridice obtinut la Bruxelles, care indeplinea functia de secretar al Primariei Constanta. La dorinta primarului vizionar Ioan Banescu, edilul care a moderizat orasul de la malul marii, Adam (26 noiembrie 1875, Vaslui - 18 mai 1911, Iasi) a cutreierat "Constanta pitoreasca si imprejurimile ei", intocmind in cartea-documentar cu acest nume o descriere amanuntita a vietii din Dobrogea.

Despre locul aparte pe care-l ocupa Mihail Kogalniceanu in inima Dobrogei, Ioan Adam a consemnat discutiile purtate cu mocanii stabiliti aici, care ii purtau recunostinta marelui om de stat. Mai intai frumosul profil al lui I.C.Bratianu, prins intr-un moment de viziune, pe jetul sau. Din toate portretele si atentiunile lor se vede insa o grija atingatoare pentru amintirea marelui barbat de stat Mihail Kogalniceanu. Totdeauna, deasupra portretului lui - un portret de la batranete, cu formele prea trecute - vei vedea un omagiu modest, fie un buchetel de flori uscate sau cateva spice de grau, fie o panglica stearsa de la vreo comemorare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro