Cutremurul de sambata a avariat un simbolul Brailei: ceasul-turn a ramas fara un cadran

Cutremurul de sambata a avariat un simbolul Brailei: ceasul-turn a ramas fara un cadran

"Avem un ceasornicar angajat in cadrul Primariei, care se ocupa atat de orologiul din Piata Traian cat si de ceasul floral din Gradina Mare. S-au consemnat, in schimb, numeroase atacuri de panica in randul populatie, cauzate atat de intensitatea cat mai ales de durata cutremurului, care s-a resimtit circa 30 de secunde.

acum 75 luni (25 Nov 2014)

Si nici nu poate fi vorba despre o vandalizare din exterior, deoarece sticla de protectie a cadranului este intacta, deci nu are cum sa fi aruncat cineva cu o piatra sau ceva de genul acesta", ne-a declarat braileanca Ioana Miron.

Autoritatile locale au luat cunostinta despre avaria suferita de batranul orologiu si promit ca vor rezolva situatia. "Avem un ceasornicar angajat in cadrul Primariei, care se ocupa atat de orologiul din Piata Traian cat si de ceasul floral din Gradina Mare. Cadranele de pe toate cele patru laturi ale ceasului-turn din Piata Traian sunt din sticla", ne-a informat Vasile Trandafir, functionar al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Braila. Ramane de vazut, insa, cat de bine va fi refacut desenul initial, daca se va pune in loc un alt cadran de sticla.

Ceasul-turn din Piata Traian a implinit suta de ani in 2009. In 2011, Primaria a vopsit orologiul, folosind o vopsea speciala, epoxidica, pentru ca acesta sa fie protejat de rugina pe o perioada cat mai indelungata. Intre timp, rugina a inceput sa isi faca din nou aparitia pe corpul ceasului-turn, iar in scurta vreme va fi din nou nevoie de o revopsire integrala.

Dupa cum se stie, seismul care a zguduit mai multe orase mari din Romania, printre care si Braila, a avut epicentrul in Vrancea si a atins 5,7 grade pe scare Richter. La Braila nu s-au inregistrat pagube majore, doar cateva fatade ale blocurilor din oras avand de suferit, dupa ce bucati de tencuiala s-au desprins si au cazut pe trotuar. S-au consemnat, in schimb, numeroase atacuri de panica in randul populatie, cauzate atat de intensitatea cat mai ales de durata cutremurului, care s-a resimtit circa 30 de secunde.

FOTO Braila la pas, de Ziua Europeana a Patrimoniului ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro