Curtezana care a avut un imperiu la picioare: cum a reusit "cea mai depravata dintre femei" sa cucereasca un imparat

Curtezana care a avut un imperiu la picioare: cum a reusit

Intr-o alta lucrare, "Cladirile lui Iustinian", istoricul bizantin i-a portretizat pe Iustinian si Teodora ca fiind un cuplu pios, imparateasa fiind un exemplu de evlavie si de o frumusete impresionanta. Comito, cea mai mare dintre surori, devenise deja cunoscuta ca prostituata, in timp ce Teodora, a doua ca varsta era imbracata ca o sclava si o urma pe Comito, purtandu-i pe umeri banca pe care soara ei favorita era asezata la intalnirile publice. Si nu astepta sa fie intrebata de nimeni daca vrea sa il intalneasca, dimpotriva, cu gesturi de invitare si cu un mod comic de a-si ridica fustele ii ispitea pe toti barbatii sa treaca pe la ea, in special pe adolescenti", scria Procopius. "O vesnicie n-ar fi de ajuns de lunga pentru a-mi permite sa povestesc escapadele ei, din vremea in care era pe scena, dar putinele detalii pe care le-am mentionat ar trebui sa fie suficiente pentru a demonstra caracterul femeii", adauga Procopius din Cezareea, in lucrarea sa.

acum 96 luni (19 Jul 2016)

Teodora a fost canonizata de biserica si este celebrata impreuna cu imparatul Iustinian I de ortodocsi, in 14 noiembrie. In lucrarea

"Razboaiele lui Iustinian" din anul 545 o descrie ca fiind curajoasa si influenta. In ea Iustinian este descris ca fiind crud, risipitor si incompetent, iar sotia sa ca fiind desfranata si vulgara.

"Adesea, chiar si in teatru, in fata intregului popor, ea isi indeparta costumul si statea goala in mijlocul lor, ramanand doar cu un brau in jurul pantecului. Nu doar ca nu se rusina dezvaluindu-se astfel, dar si-ar fi dat si braul jos, daca nu exista o lege care interzicea sa apara goala pe scena, fara a purta macar o frunza de smochin. Acoperita, astfel, cu o panglica, ea aseza jos pe podeaua scenei si se inclina pe spate", relata autorul Istoriei Secrete.

Intr-o alta lucrare, "Cladirile lui Iustinian", istoricul bizantin i-a portretizat pe Iustinian si Teodora ca fiind un cuplu pios, imparateasa fiind un exemplu de evlavie si de o frumusete impresionanta. Unii istorici sustin ca Procopius cunostea informatii despre o conspiratie care urma sa rastoarne puterea regala si din acest motiv, pentru a se pune la adapostul unor acuzatii, a scris Istoria Secreta.

Fiica unui dresor de ursi Autorul relata ca Teodora era una dintre cele trei fiice ale lui Acacius, ingrijitorul unor animale salbatice folosite in arena din Constantinopol. Omul, cunoscut ca dresorul de ursi, murise inainte ca fiica sa cea mai mare sa implineasca sapte ani. Comito, cea mai mare dintre surori, devenise deja cunoscuta ca prostituata, in timp ce Teodora, a doua ca varsta era imbracata ca o sclava si o urma pe Comito, purtandu-i pe umeri banca pe care soara ei favorita era asezata la intalnirile publice. Atunci Teodora era inca prea tanara pentru a cunoaste relatia dintre un barbat si o curtezana, dar fusese supusa la abuzuri pe care le sufereau celelalte sclave din partea stapanilor sai din teatru.

Teodora, scria ist... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro