Curtea Permanenta de Arbitraj respinge revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud. Guvernul Filipinelor saluta o "decizie istorica"

Curtea Permanenta de Arbitraj respinge revendicarile Beijingului in Marea Chinei de Sud. Guvernul Filipinelor saluta o

In decizia sa de 479 de pagini, Curtea Permanenta de Arbitraj a conchis ca Beijingul "a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor", ca navele chineze au comis "actiuni ilicite" si ca zonele revendicate de China "sunt incluse" in apele teritoriale filipineze.

acum 79 luni (12 Jul 2016)

In decizia sa de 479 de pagini, Curtea Permanenta de Arbitraj a conchis ca Beijingul "a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor", ca navele chineze au comis "actiuni ilicite" si ca zonele revendicate de China "sunt incluse" in apele teritoriale filipineze. China revendica aproape intreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv insule si recife revendicate de alte tari din regiune.

"Tribunalul estimeaza ca China a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor in zona sa economica exclusiva", si anume un teritoriu de pana la 200 de mile marine (aproximativ 370 de kilometri) asupra caruia un stat exercita drepturi suverane

Decizia curtii mai denunta faptul ca statul chinez a provocat "pagube grave mediului recifelor de corali" prin ridicarea unor insule artificiale.

Pentru a-si intari revendicarile in Marea Chinei de Sud, Beijingul a marit suprafata insulitelor sau recifelor si a construit piste de aterizare, porturi si alte instalatii, printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de construire.

Aceste "elemente" revendicate de China nu pot gazdui populatie umana, nu au, prin urmare, statutul de insula si nu sunt deci "capabile sa genereze o zona economica exclusiva", subliniaza CPA. Daca Beijingul, care a boicotat audierile de la Haga, a denuntat o decizie "prost intemeiata", Guvernul de la Manila a salutat o "decizie istorica".

Ministerul chinez de Externe a anuntat marti ca "nu recunoaste si nu accepta" decizia de Curtii de la Haga.

"Curtea Permanenta de Arbitraj a fost sesizata unilateral de (precedentul, n.

"Filipinele isi reitereaza angajamentul fata de eforturile in vederea continuarii solutionarii si gestionarii pasnice a disputelor, cu obiectivul de a promova si a consolida pacea si stabilitatea in regiune", a declarat Perfecto Yasay, citat de AP si news.ro. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro