Curtea de Justitie a UE: Statul roman a incalcat legislatia, intrucat nu a luat masuri pentru prevenirea poluarii de la Moldomin. Cum raspunde Ministerul Economiei

"Avand in vedere faptul că situaţiile exemplificate privesc operatori economici in faliment, care nu pot fi obligaţi să suporte costurile depoluării, iar neluarea de măsuri este de natură a genera poluare transfrontalieră şi de a pune in pericol sănătatea umană, precum şi sanctiuni pecuniare pana la data conformarii la obligatiile privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive, este necesar să fie creat şi implementat mecanismul pentru diminuarea prejudiciilor la care este expus statul roman prin plata de amenzi si penalităţi de intarziere", se mai precizează in documentul menţionat.

acum 42 luni (21 Jul 2016)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, că statul roman a incălcat dreptul UE, intrucat nu a luat măsuri pentru a preveni poluarea dintr-un iaz administrat de Moldomin SA Moldova Nouă, companie intrată in faliment, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei a propus, in martie, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru rezolvarea problemei, insă proiectul este şi acum pe circuitul de avizare.

Decizia a fost anunţată de Ministerul Economiei, care susţine că va depune toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii in ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere, aflat in proprietatea statului şi in administrarea Moldomin, de la care provine poluarea.

Sitauţia a fost semnalată de mai multe luni de către angajaţii Ministerului Economiei, care au propus, in luna martie, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru rezolvarea problemelor. "Pentru evitarea unei condamnări şi a măsurilor pecuniare la care va fi supusă Romania in cazul unei decizii definitive a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, se impune finanţarea activităţilor de conformare de mediu şi, implicit, respectarea obligaţiilor asumate prin respectiva directivă", se arată in proiectul de act normativ.

In 2012, Comisia Europeană a declanşat impotriva Romaniei o acţiune pentru neindepliniriea obligaţiilor prevăzute de Directiva privind gestionarea deseurilor din industriile extractive, care a vizat iazurile de decantare aparţinand Moldomin SA, printre care Iazul Tăuşani şi Iazul Boşneag.

Comisia a solicitat autorităţilor romane să ia măsuri de conformare pentru iazurile Tăuşani şi Boşneag pană cel tarziu la data de 22 aprilie 2014. Romania nu a indeplinit obligaţiile pană la termenul prevăzut, astfel că executivul Uniunii Europene a introdus, in martie 2015, o acţiune la Curtea de Justiţie a UE. "Avand in vedere faptul că situaţiile exemplificate privesc ope... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro