Curtea de Conturi, cimitirul elefantilor politici

Potrivit Constitutiei Romaniei, Curtea de Conturi este institutia care controleaza modul "de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public". Daca mai punem ca un mandat la Curtea de Conturi este (asemenea celui de la Curtea Constitutionala) de noua ani si ca sumele incasate lunar sunt mai mult decat generoase, intelegem de ce o functie de consilier de conturi prezinta asa mare interes.

acum 105 luni (9 Sep 2015)

Opozitia cere PSD sa formuleze o alta propunere pentru Curtea de Conturi, deoarece o numire a lui Ilie Sarbu, urmarit penal, ar fi imorala.

Potrivit Constitutiei Romaniei, Curtea de Conturi este institutia care controleaza modul "de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public".

Daca mai punem ca un mandat la Curtea de Conturi este (asemenea celui de la Curtea Constitutionala) de noua ani si ca sumele incasate lunar sunt mai mult decat generoase, intelegem de ce o functie de consilier de conturi prezinta asa mare interes. Iar pe de alta parte, ca partid politic este bine intotdeauna sa ai cat mai multe parghii in institutiile care ti-ar putea sanctiona eventualele derapaje in cheltuirea banului public, fie ca esti la putere si ai pe mana intreaga administratie centrala, fie ca esti in opozitie si ai doar cativa sefi de CJ-uri si primarii.

Nicolae Vacaroiu si compania

Spre finalul legislaturii 2004-2008, dupa ce clasa politica a acceptat cu chiu, cu vai schimbarea sistemului de vot (trecerea de la vot pe lista la vot uninominal), unii parlamentari si-au reconsiderat planurile (vezi decizia lui Ion Iliescu de a nu mai candida), iar altii au incercat sa gaseasca, pentru sine sau apropiatii lor, o alternativa profitabila.

Un prim rezultat: la Curtea de Conturi au ajuns Nicolae Vacaroiu (fost premier si presedinte al Senatului, membru al PSD), Doina Dascalu (fina liderului liberal Dan Radu Rusanu) si Sabina Funar (sotia ex-liderului PRM Gheorghe Funar), precum si peremistii Verginia Vedinas si Petre Popeanga (reamintim, PRM avea sa nu mai intre in Parlament dupa primele alegeri parlamentare in sistem uninominal). Vacaroiu si Dascalu au primit, totodata, functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte al Curtii de Conturi, functii pe care le ocupa si astazi (le expira mandatul in 2017).

In 2014, dinspre Parlament spre Curtea de Conturi a plecat o noua list... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro