Curtea Constitutionala din Moldova a dat unda verde pentru modificarea articolului privind alegerea presedintelui

Curtea a decis că proiectul de lege nu depășește limitele de revizuire a Constituției impuse de dispozițiile constituționale ale art.142 alin.(2) și poate fi inaintat spre examinare parlamentului, textul putand fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei, cu votul a 61 de deputați sau prin referendum.

acum 63 luni (24 Jul 2015)

Curtea Constituțională de la Chișinău a acordat, vineri, aviz favorabil inițiativei de revizuire a articolului 78 din Constituție cu privire la alegerea președintelui Republicii Moldova, informează Agerpres.

Inițiativa aparține unui grup de 46 de deputați, membri ai fracțiunilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal, transmite IPN.

Curtea a decis că proiectul de lege nu depășește limitele de revizuire a Constituției impuse de dispozițiile constituționale ale art.142 alin.(2) și poate fi inaintat spre examinare parlamentului, textul putand fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei, cu votul a 61 de deputați sau prin referendum. Astfel, potrivit proiectului de modificare a articolului 78 alineatul (3) din Constituție, șeful statului urmează să fie ales cu votul majorității deputaților și nu cu trei cincimi, cum este prevăzut in prezent.

De amintit că liderii celor trei formațiuni proeuropene — Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal — au semnat joi, odată cu documentul de constituire a noii coaliții, un acord prin care se angajau să sesizeze Curtea Constituțională in vederea desfășurării, la toamnă, a unui referendum privind modificarea procedurii de alegere a președintelui. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro