Cursuri digitale pentru femeile din Ferentari: "Am invatat sa citesc din cartile de rugaciuni. Pot sa fac si altceva in viata in afara de a sta la cratita"

Cursuri digitale pentru femeile din Ferentari:

E adevarat ca unele dintre ele nu au motivatie, iar altele pur si simplu nu au timp- trebuie sa aiba grija de copii, de casa, sa gateasca, sa spele. Voluntare si beneficiare in cadrul proiectului/ FOTO: Adevarul De ce sunt femeile mai sarace si mai prost platite decat barbatii Intr-un interviu acordat, in urma cu doi ani, jurnalisitilor de la Parlamentul European,eurodeputata Maria Arena (S&D) explica care sunt principalele motive pentru care saracia si riscul de saracie in randul femeilor este mai mare in comparatie cu situatia barbatilor: Mai multe mame singure se ocupa de copiii lor, dupa o separare. Exista diferenta de pensii, care pune femeile in varsta de peste 65 de ani in situatia de a suferi de saracie. Pentru a incuraja egalitatea de sanse a femeilor aflate in grupuri defavorizate, cursantele participa la sesiuni de consiliere individuala si de grup, sunt sprijinite in realizarea unui CV-uri in pregatirea interviurilor de angajare. Dotarea tehnica de la centrul din Soseaua Salaj 286A, cu laptop-uri, tablete, imprimante si videoproiectoare s-a facut direct de catre Fundatia Grupului Orange, iar cursurile sunt organizate de Centrul pentru Parteneriat si Egalitate, cu ajutorul finantarii de 40.000 euro, acordata de Fundatia Orange Romania.

acum 38 luni (16 Feb 2018)

,,Eu vreau sa devin brutareasa. Dar pentru asta trebuie sa stiu si ceva scoala: sa scriu, sa citesc, sa ma prezint pe o hartie. De unde sa fi stiu? Am 3 clase.", spune Luminita in varsta de 37 de ani.

Ea impreuna cu alte cateva femei vor fi primele beneficiare ale cursurilor digitale si de dezvoltare personala, organizate in Ferentari la Stela si Dana-Centru Comunitar. Vrem sa le ajutam sa foloseasca telefonul, laptopul sau tableta pentru ce au nevoie in primul rand. O sa le invatam cum sa scrie un CV, cum sa faca o solicitare catre primarie pentru diverse chestiuni, cum sa isi caute pe Internet un loc de munca s.a. Astfel, acestora le este greu sa se angajeze iar daca reusesc o fac pe un salariu foarte mic, fara zile libere sau fara un contract de munca. Se resemneaza in a munci in astfel de conditii pentru ca nu au de ales. Trebuie sa isi castige existenta din ceva, mai ales daca au si copii", explica Irina Sorescu, presedintele CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate (ONG-ul care organizeaza proiectul alaturi de Stela si Dana).

O alta femeie care va participa la acest program este Elena Stanculescu (pensionara, 66 de ani). A lucrat zeci de ani ca infirmiera, iar in prezent traieste dintr-o pensie de 900 de lei pe luna. Plus ca ma gandeam ca nu mi-as permite sa platesc pentru astfel de cursuri, caci nu stiam ca sunt gratuite. Nu stiu daca voi reusi sa imi cumpar insa o sa am satisfactia ca macar am pus si eu mana pe un calculator. Am scris pentru o revista despre cum sa iti intretii casa si gradina, dar am scris numai de mana. Eu am foarte multe idei pentru articole si cred ca daca as sti sa folosesc calculatorul mi-ar fi mai usor sa-mi impart gandurile cu oamenii."

Elena mai spune ca este incantata pentru ca ca va socializa cu femei din comunitate dar si pentru ca centrul se afla aproape de locuinta sa. Zilele trecute discutam cu o femeie care mi-a zis ca vrea sa mearga la scoala, la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro