Cursul de prim-ajutor, noua proba pentru viitorii soferi

Cursul de prim-ajutor, noua proba pentru viitorii soferi

"In vederea obtinerii permisului de conducere, candidatii au obligatia de a efectua, pe parcursul activitatilor de pregatire teoretica si practica, si promova un curs de prim ajutor in trafic", scrie in propunerea aflata acum in dezbatere. Ce spun specialistii Specialistii sustin ca este nevoie de cursuri de prim ajutor, dar acestea trebuie insotite de masuri de conduita preventiva in trafic. Abaterile nu sunt de natura aptitudinala, ci de natura atitudinala, care tin de modul in care procesam anumite informatii, cum ne raportam la situatiile de risc.

acum 85 luni (10 Aug 2017)

Astfel, cei care vor sa obtina permisul de conducere ar putea fi obligati sa treaca si de un curs de prim ajutor in trafic.

"In vederea obtinerii permisului de conducere, candidatii au obligatia de a efectua, pe parcursul activitatilor de pregatire teoretica si practica, si promova un curs de prim ajutor in trafic", scrie in propunerea aflata acum in dezbatere. Proiectul, initiat de deputatul Tudor Ciuhodaru, a fost recent inregistrat la Senat pentru dezbateri si va trebui sa obtina votul parlamentarilor pentru a putea fi adoptat.

In Europa, 16 state - printre care Marea Britanie, Germania, Norvegia, Elvetia si Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii si testarii masurilor de prim ajutor pentru toti cei care doresc sa obtina un permis de conducere. Diferenta dintre viata si moarte

Initiatorii proiectului de lege sustin ca soferii care au cunostinte de prim ajutor pot salva vieti, in caz de accident.

"Toti soferii vor putea asigura rapid si corect masurile de prim ajutor. Datele stiintifice si statistice sustin acest demers: cateva secunde fac diferenta dintre viata si moarte (lipsa oxigenarii are efecte fatale in 4 minute, inima inceteaza sa bata la 4 minute de la oprirea respiratiei, afectarea permanenta a creerului survine in 4-6 minute; rata mare a mortalitatii in accidente rutiere survenite in afara localitatii si in rural, unde teoretic sunt mai putine resurse medicale", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege. Ce spun specialistii

Specialistii sustin ca este nevoie de cursuri de prim ajutor, dar acestea trebuie insotite de masuri de conduita preventiva in trafic.

"Mi-as dori sa corelam acele cursuri de prim ajutor cu ceea ce inseamna conducerea in conditii de siguranta rutiera. In principiu, noi nu avem capacitatea de a face decat o interventie minimala in situatii de risc, pana la venirea medicilor. De aceea, acel modul trebuie foarte bine gandit ca program... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro