Curs valutar franc elvetian. Cum s-a transformat o valuta exotica intr-o moneda toxica pentru romani

Curs valutar franc elvetian. Cum s-a transformat o valuta exotica intr-o moneda toxica pentru romani

Obligarea institutiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazul in care exista o diferenta de cel putin 20% intre cursul actual si cel de la momentul acordarii creditului.

acum 60 luni (15 Jan 2015)

De la extaz la agonie

Dobanzile la creditele acordate in aceasta valuta - credite pe 25-30 de ani, majoritatea imobiliare - au fost mici, intr-adevar, dar numai pentru primele 12 luni.

Mai intai, in 2009-2010, au fost doua lovituri aproape simultane: expira perioada de dobanzi preferentiale si multi bancheri n-au ezitat sa le mareasca indecent de mult, iar cotatiile valutei isi incepeau ascensiunea.

In primavara lui 2010, cotatia oficiala a depasit pragul de 3 lei, pentru ca la sfarsitul acelui an sa ajunga la 3,4-3,5 lei, majorare care, insotita de cresterea dobanzii, i-a adus pe multi la limita capacitatii de rambursare a ratelor in franci elvetieni. Gata cu "amnistia"

O raza de speranta a aparut in 2011, cand banca centrala elvetiana a decis sa plafoneze raportul francului elvetian fata de euro, decizie care in Romania a stabilizat cursul la 3,6-3,7 lei/franc.

Iata ca, astazi, banca elvetiana a renuntat la acea masura si cursul a ajuns aproape la egalitate cu euro, cotatia oficiala ajungand in scurt timp de la 3,7 la 4,3 lei/franc.

Iar bancile comerciale au umflat cursul si mai mult, unele trecand bariera de 5 lei/franc si aducandu-i din nou la disperare pe cei (150.000 la numar, potrivit avocatului Gheorghe Piperea) care au credite in aceasta valuta. Obligarea institutiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazul in care exista o diferenta de cel putin 20% intre cursul actual si cel de la momentul acordarii creditului. Cursul de conversie nu va putea depasi cursul de la momentul acordarii creditului cu mai mult de 20%. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro