Curiozitati despre unghii. De ce cresc cu mare "viteza" noaptea si se dezvolta mai rapid la barbati decat la femei

Curiozitati despre unghii. De ce cresc cu mare

Cresterea este mai rapida ziua decat noaptea, la mana dreapta fata de cea stanga, la tineri fata de batrani, vara fata de iarna sau in conditii de frig, la barbati fata de femei, la degetele median, inelar si index fata de haluce si degetul mic. Daca lucram in mediu umed poate aparea exfolierea (onicoschizisul), dar daca acest proces intervina inca de la baza unghiei (onicoliza) ar putea fi vorba de un dezechilibru in nutritie (generat de consum de medicamente sau alte produse artificiale in cantitati mari), cu privarea organismului de anumite elemente esentiale, de infectia cu o ciuperca sau cu alte microorganisme.

acum 56 luni (20 May 2016)

Unghia se formeaza catre sfarsitul lunii a 3-a a vietii intrauterine, aflam din volumul "Bolile parului si unghiilor" semnat de prof.

"Keratina unghiala are aceeasi constitutie cu cea a parului si anume proteina slab sulfurica si fibrilara, proteina bogat sulfatata si proteina matriceala cu nivel crescut in glicin-tirozina. (...) Ca si parul, unghia contine keratina tare datorita continutului mare de proteina matriciala sulfatata fata de epiderm care contine keratina moale. Cresterea este mai rapida ziua decat noaptea, la mana dreapta fata de cea stanga, la tineri fata de batrani, vara fata de iarna sau in conditii de frig, la barbati fata de femei, la degetele median, inelar si index fata de haluce si degetul mic. In psoriazis, in pitiriazis rubra pilaris, onicoliza idiopatica a femeilor sau la hipertiroidieni, sau mai lenta - in cazul imobilizarii degetelor, in stari febrile, la denervare, la hipotiroidieni, in sindromul unghiei galbene sau in cadrul policondritei recidivante.

"Este bine cunoscut faptul ca unghia creste si dupa deces, aceasta datorita existentei inca a celulelor matriceale in mitoza care au inceput inainte de moarte", ne mai spun specialistii.

Fierul din componenta unghiei, in cantitati mai mari in copilarie

Mai multe elemente metalice sunt incluse in lama unghiala, prin diverse metode fiind depistate fierul (gasit in cantitati mai mari in copilarie fata de vasrta medie sau de batranete), sulful, magneziul, sodiul si calciul. De altfel, in functie de concentratia acestor elemente se suspecteaza si anumite afectiuni, in fibroza chistica, spre exemplu, sodiul fiind mai crescut.

Semiluna de la baza unghiei, sau lunula, poate fi "oglinda"

Lunula, prezenta in mod variat de la individ la individ, este partea mai transparenta de la baza unghiei si are aspectul unei semilune.

De asemenea, "pielitele" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro