Curiozitati despre somn: 30 de lucruri mai putin cunoscute

Curiozitati despre somn: 30 de lucruri mai putin cunoscute

Recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute dupa ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar dupa 10 minute, il uitam in proportie de 90%. O veghe sustinuta timp de 17 ore conduce la o scadere a performantei similara celei produse de un nivel de alcool in sange de 0,05%. 10% din persoanele care sforaie au apnee in somn, o tulburare caracterizata de oprirea respiratiei de pana la 300 de ori pe noapte, fapt care creste semnificativ riscul de aparitie a unui atac de cord sau accidentului vascular cerebral.

acum 84 luni (7 Feb 2015)

Avem nevoie de somn pentru a creste, pentru a ne reface si pentru a functiona la parametrii optimi. Memoria si vigilenta depind de cantitatea si calitatea somnuluid e care avem parte, la fel si capacitatea de concentrare si invatare. Este evident ca somnul ne este absolut necesar, chiar daca, aparent, nu este decat o pierdere de timp.

Devenind tot mai constienti de importanta somnului, oamenii de stiinta i-au acordat o atentie deosebit in ultimii ani. De fapt, aproape tot ce stim in prezent despre somn se datoreaza cerecetarilor din ultimii 25 de ani. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decat de foame. Recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. Persoana care a rezistat atata timp fara somn a avut halucinatii, paranoia, vedere incetosata, a vorbit fara noima si a suferit pierderi de memorie. Nasterea unui copil in familie se traduce pentru parinti in aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute in primul an. Cercetatorii olandezi au descoperit ca pacientii care sufereau de insomnie cronica aveau mai putina materie cenusie in cortexul orbitofrontal stang decat cei care dormeau bine. De obicei, aceasta afectiune este caracteristica oamenilor care sufera de depresie sau de sindrom posttraumatic. 12% din populatia planetei viseaza alb-negru, insa inainte de aparitia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%. Lipsa somnului poate cauza o crestere in greutate de aproximativ 900 grame pe saptamana deoarece ni se deregleaza echilibrul hormonal si vom simti mai des nevoia de a manca. E imposibil de spus daca un om este intr-adevar treaz, fara o examinare medicala atenta. Oamenii pot atipi avand ochii deschisi, fara macar sa fie constienti de acest lucru. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute dupa ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar dupa 10 minute, il uitam in proportie de 90%. Somnul REM (... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro