Curiozitati despre marile performante sportive ale romanilor. Ce varsta avea Nadia cand a obtinut nota 10

Curiozitati despre marile performante sportive ale romanilor. Ce varsta avea Nadia cand a obtinut nota 10

- Prima medalie de aur obtinuta vreodata de Romania la o olimpiada a fost la proba de arma calibru redus, culcat. - Nascuta in data de 12 noiembrie 1961, Nadia Comaneci avea 14 ani impliniti la Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, atunci cand a obtinut de sapte ori nota 10.

acum 81 luni (24 Sep 2017)

- Prima medalie de aur obtinuta vreodata de Romania la o olimpiada a fost la proba de arma calibru redus, culcat. Este vorba de medalia obtinuta la Olimpiada din 1952, de la Helsinki, rezultatul fiind obtinut de Iosif Sirbu. La aceeasi olimpiada, Romania a mai obtinut doua medalii de argint si una de bronz.

- Nascuta in data de 12 noiembrie 1961, Nadia Comaneci avea 14 ani impliniti la Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, atunci cand a obtinut de sapte ori nota 10. La aceeasi olimpiada, Nadia a obtinut trei medalii de aur, o medalie de argint si una de bronz.

- Gheorghe Hagi, considerat cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor, a inceput fotbalul la varsta de 10 ani, la clubul Farul Constanta. El a debutat in prima liga romanesca, care pe atunci se numea Divizia A, la varsta de 17 ani. Campionatul Mondial din 1990 a fost primul la care Hagi a jucat pentru echipa nationala a Romaniei.

- Tenismenul roman Ilie Nastase a castigat doua titluri de grand slem, in 1972 la US Open si in 1973 la Roland Garros. Nastase are trei titluri de grand-slem si la dublu si a jucat tot de trei ori, alaturi de Ion Tiriac, finala Cupei Davis. La feminin, Florenta Mihai este cea care a jucat prima finala de grand-slem, la Roland Garros, in 1977. Un an mai tarziu, titlul a fost castigat tot de o romanca, Virginia Ruzici. Tot la Roland Garros, in 2014 si 2017 a jucat doua finale si Simona Halep, ambele pierdute. In 1961 si 1974, Romania a castigat nu mai putin de patru tiluri mondiale la acest sport.

- In privinta rezultatelor Romaniei la Jocurile Olimpice de Iarna nu putem spune ca avem foarte multe motive de mandrie. In toata istoria acestei competitii, tara noastra a obtinut o singura medalie, de bronz, la Olimpiada din 1968. Atunci, echipajul de bob - doua persoane, format din Petre Hristovici si Gheorghe Maftei a urcat pe treapta a treia a podiumului. De unde provine numele monedei noastre si care a fost cea mai mare bancnota din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro