Curiozitati despre Marea Neagra: locul unde a fost potopul lui Noe, orase scufundate si pesti ciudati

Curiozitati despre Marea Neagra: locul unde a fost potopul lui Noe, orase scufundate si pesti ciudati

Glicherie Caraivan, cercetator principal la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie Marina, spune ca este vorba de un camp magnetic produs de o falie (o ruptura aparuta in scoarta Pamantului, ca urmare a miscarilor tectonice verticale, care desparte doua grupuri de straturi) in zona Sabla. Specialistii de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" spun ca la adancimi de peste 200 de metri, in Marea Neagra nu mai exista oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat in apele Marii Negre, care formeaza saruri metalice de culoare neagra, cum ar fi sulfura de plumb, sulfura de fier. Mai rar, Marea Neagra se coloreaza in diferite nuante, de la albastru inchis spre bleumarin, trecand prin azuriu si turcoaz, pana la lila deschis, in functie de cantitatea de sedimente pe care le varsa Dunarea in mare, de substratul marii, de microalgele ce traiesc si se dezvolta in apa marii, de felul in care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei. Exploratorul impreuna cu echipa sa au facut fotografii si au cules mostre de sedimente de pe fundul Marii Negre, de la o adancime de aproximativ 170 de metri, potrivit unui articol publicat in Washington Post.

acum 95 luni (27 Jun 2015)

In Marea Neagra se petrec anomalii similare cu cele care se petrec doar in Triunghiul Bermudelor. Comandantul de nava Valentin Stan, care a colindat aproape tot globul, isi aminteste ca, atunci cand trecea cu vaporul prin zona Tuzla-Caliacra, acul busolei se misca necontrolat. "Aici asa se intampla de cand e lumea si pamantul.

Datorita noilor dispozitive de navigatie, comandantii stiu sa treaca de aceasta zona fara sa se produca tragedii navale, insa la inceputul anilor 1900, atunci cand tehnica nu era avansata, in zona s-au produs multe accidente navale. Vapoarele nu se mai puteau orienta din cauza faptului ca busola nu mai functiona si, nu de putine ori, vasele esuau sau se loveau de stanci.

Glicherie Caraivan, cercetator principal la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie Marina, spune ca este vorba de un camp magnetic produs de o falie (o ruptura aparuta in scoarta Pamantului, ca urmare a miscarilor tectonice verticale, care desparte doua grupuri de straturi) in zona Sabla. Comandantul navei Kaptan M, Gheorghe Cioc, ne-a povestit ca a traversat cele mai cumplite furtuni din Oceanul Indian si din Mediterana, care tineau si cate trei zile, insa spune ca Marea Neagra e cea mai periculoasa.

Pescarii si marinarii cu vechime spun ca orice obiect metalic scufundat in apele Marii Negre la peste 100 - 150 de metri devine negru. Specialistii de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" spun ca la adancimi de peste 200 de metri, in Marea Neagra nu mai exista oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat in apele Marii Negre, care formeaza saruri metalice de culoare neagra, cum ar fi sulfura de plumb, sulfura de fier.

Mai rar, Marea Neagra se coloreaza in diferite nuante, de la albastru inchis spre bleumarin, trecand prin azuriu si turcoaz, pana la lila deschis, in functie de cantitatea de sedimente pe care le varsa Dunarea in mare, de substratul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro