Curiozitati despre Manastirea Putna - Ierusalimul Neamului Romanesc

Curiozitati despre Manastirea Putna - Ierusalimul Neamului Romanesc

Manastirea Putna, situata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare, care a fost conceputa pentru a servi ca necropola domneasca pentru marele voievod si familia sa. Alte stiri pe aceasta tema: Misterele portilor energetice din Retezat, Sarmizegetusa Regia si Prislop, locurile unde "cerurile se deschid" de Sanziene Curiozitati despre Parcul Cismigiu: lucruri mai putin cunoscute despre cel mai vechi parc al Capitalei Legenda Mesterului Manole, zugravita in Resedinta Regala Curtea de Arges.

acum 53 luni (23 Jun 2015)

Manastirea Putna, situata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare, care a fost conceputa pentru a servi ca necropola domneasca pentru marele voievod si familia sa.

Conform vechilor cronici moldovenesti, zidirea bisericii Manastirii Putna a inceput pe 10 iunie 1466 si s-a sfarsit in anul 1469, sfintirea bisericii avand loc anul urmator, in data de 3 septembrie. Cronicarul Ion Neculce a povestit felul in care a fost ales locul unde a fost ridicata manastirea:"Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire.

Marele voievod, Stefan cel Mare a fost inmormantat, in anul 1504, la Manastirea Putna, dupa ce condus Moldova timp de 47 de ani si trei luni. Domnitorul Vasile Lupu a inceput refacerea bisericii in anul 1653, lucrarile fiind continuate de voievozii Gheorghe Stefan si Eustatie Dabija si finalizate in 1662.

In perioada in care Bucovina a fost ocupata de imperiul habsburgic (1774-1918), biserica Manastirii Putna a suferit mai multe modificari, intre anii 1901 - 1902, ea fiind restaurata de arhitectul austriac Karl Adolf Romstorfer. Curiozitati despre Manastirea Putna - Ierusalimul Neamului Romanesc

Turnul Tezaurului este singura cladire a manastirii care a ramas neschimbata inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare. In interiorul Manastirii Putna se mai afla Turnul Clopotnitei si Turnul lui Eminescu, nume date cladirii in care, in anul 1871, cel mai mare poet roman a innoptat mai multe nopti.

Aici sunt inmormantati: Stefan cel Mare, Maria Voichita - ultima sotie a domintorului, Maria de Mangop - a doua sotie a domintorului, Bogdan cel Orb - fiul domintorului si alti urmasi ai sai pana la Petru Rares.

In 1966, la recomandarea UNESCO, cei 500 de ani de la ctitorirea Manastirii Putna au fost sarbatori... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro