Curiozitati despre anul bisect 2016. De ce luna februarie este cu o zi mai lunga si ce sunt anii seculari bisecti

Curiozitati despre anul bisect 2016. De ce luna februarie este cu o zi mai lunga si ce sunt anii seculari bisecti

Aceasta conventie a aparut ca sa putem lucra cu numar intreg de zile, pentru ca nu poti la anul asa cum e el, de 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9 secunde. Se spune ca Sfantul Casian, sarbatorit pe 29 februarie, s-ar fi dus la Dumnezeu sa-i ceara sa fie si el onorat, sa aiba o zi a lui, la fel ca si alti sfinti, insa Ziditorul a fost numultmit de masura faptelor bune pe care le-a savarsit si, suparat, i-a spus sfantului sa plece si sa se intoarca doar din patru in patru ani.

acum 57 luni (1 Jan 2016)

Din patru in patru ani, luna februarie are 29 de zile. Acesti ani pot fi recunoscuti dupa faptul ca numarul lor se divide cu 4, deci trebuie sa fie multiplu de 4. Un lucru ciudat, insa, se intampla atunci cand vorbim de anii care se termina in doua zerouri, sau anii seculari precum 2100, 2200 etc. "De exemplu, 2100, desi se imparte la 4, nu o sa fie an bisect. Urmatorul an bisect va fi 2400, pentru ca anii seculari sunt bisecti doar din 400 in 400 de ani", spune Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare. "Intre 2096 si 2104 o sa fie 8 ani comuni, 8 ani cu 365 de zile". Asta, continua el, pentru ca, desi anul 2100 este divizibil cu 4, e un an secular, adica se termina in doua zerouri, dar 21 nu se imparte la 4.

Ce s-ar intampla daca nu am avea an bisect

De ce avem, din patru in patu ani, o zi in plus, explica tot Ovidiu Ignat. Acesta a aratat ca un an insemna perioada in care Pamantul face o rotatie completa in jurul Soarelui, dar aceasta perioada este de 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9 secunde. "Dar cum lucram cu numar intreg de zile, din patru in patru ani, cele sase ore se aduna si avem o zi in plus. Aceasta conventie a aparut ca sa putem lucra cu numar intreg de zile, pentru ca nu poti la anul asa cum e el, de 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9 secunde. Anul bisect nu putea sa nu fie legat de acestea, astfel, potrivit ziare.com, in acest an nu e bine sa te casatoresti. De asemenea, nici divortul nu este recomandat in acest an pentru ca se crede ca persoanele acestea vor ramane singure pentru multa vreme. Nici schimbari majore precum locul de munca, rezidenta ori culoarea parului nu sunt de bun augur in acest an, precum nici demararea proiectelor mari ca si constructia unei case, achizitii scumpe ori demararea unor afaceri.

O credinta aparte spune ca o data la patru ani, ciupercile din padure devin, toate, otravitoare, de aceea, in acest an nu se culeg ciuperci. C... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro