Cuplurile "zombie" si aparitia apocalipsei relatiilor lipsite de pasiune

Cuplurile

Joaca un rol, alimentand iluzia ca nu au probleme", a spus psihologul Keren Rosner, exemplificand cateva din comportamentele specifice partenerilor care fac parte dintr-un astfel de cuplu: - si-au pierdut de mult entuziasmul, speranta in armonie si starea de bine - au activitati sociale in care fiecare isi joaca rolul de partener al "cuplului reusit", isi insotesc copiii in activitati jucand rolul de parinti participativi, insa acasa intre cei doi se lasa un gol dureros - discutiile nu mai sunt de mult despre ei, sunt doar despre sarcinile casnice si cele legate de copii - intalnirile in afara casei sunt impreuna cu prietenii sau copiii, niciodata nu raman doar ei doi - apare discret cate un prieten/ prietena din trecut sau un/o coleg/a care " stie sa asculte si ii inteleg mult mai profund" decat partenerul/ partenera. Keren Rosner a exemplificat cateva motive pentru care partenerii aleg sa se ascunda de realitate: nu recunosc nefericirea si nu verbalizeaza sincer ce ii nemultumeste convingerea ca oricum nu se vor rezolva problemele si ca nu are rost sa "tulbure apele" inutil nu-si analizeaza momentul prezent al mariajului, sa-l evalueze in conformitate cu planurile initiale lipsa unui dialog onest si eficient, convingerea ca sinceritatea ar putea rani si distruge, asadar mai bine aleg tacerea ca strategie prezenta prelungita a parintilor in caminul conjugal, grija ca ei sa nu vada imperfectiunile relatiei imaginea sociala este importanta iar un cuplu fara probleme este desigur, admirat.

acum 64 luni (1 Oct 2016)

Au inceput sa apara din ce in ce mai multe cupluri care din exterior par perfecte, aparent sunt bine, au copii extraordinari si o cariera reusita, insa "ceva" nu te lasa sa ramai invidios pe mariajul lor care emana ceva neautentic.

Cuplurile care aleg ca o lunga perioada sa joace acest scenariu ajung sa obosesca, sa nu mai aiba incredere in ei insisi, sa nu mai dea randament profesional si sa nu mai traiasca viata cu bucurie. In urma discutiilor se afla sursa acestor stari disfunctionale, se ridica cortina aparentelor si iese la iveala lunga suferinta, starea de iritare si sentimentele negative inabusite de autoconvingerea mincinoasa ca totul este bine. Relatiile chiar daca nu sunt conflictuale si galagioase ele pot fi daunatoare prin cronicizarea nemultumirii si durerii ascunse. Accentul ar fi bine sa se puna pe actiune concreta, nu pe asteptarea de minuni. Un prieten poate sa te ajute, insa va avea tendinta sa fie subiectiv"

Keren Rosner, psiholog Semne care indica faptul ca faci parte dintr-un "cuplu zombie"

"Daca am cunoaste intr-adevar intimidatea acestui gen de cupluri am observa efortul lor pentru pastrarea unor aparente in ochii celorlalti si in proprii ochi. Joaca un rol, alimentand iluzia ca nu au probleme", a spus psihologul Keren Rosner, exemplificand cateva din comportamentele specifice partenerilor care fac parte dintr-un astfel de cuplu:

- si-au pierdut de mult entuziasmul, speranta in armonie si starea de bine

- au activitati sociale in care fiecare isi joaca rolul de partener al "cuplului reusit", isi insotesc copiii in activitati jucand rolul de parinti participativi, insa acasa intre cei doi se lasa un gol dureros

- discutiile nu mai sunt de mult despre ei, sunt doar despre sarcinile casnice si cele legate de copii

- intalnirile in afara casei sunt impreuna cu prietenii sau copiii, nicio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro