Cumparati vocatia de a fi profesor. Oferta e limitata l OPINIE

O fundatie din Emiratele Arabe acorda anual un premiu in valoare de 1 milion de dolari unui dascal care prin activitatea sa contribuie la imbunatatirea educatiei pentru copiii defavorizati. Maggie MacDonnell profeseaza de sase ani intr-o scoala din Salluit - un sat din nordul Arctic al Canadei cu o populatie de 1 300 de locuitori, unde se poate ajunge numai cu avionul, iar temperaturile pot scadea in timpul iernii pana la minus 25 de grade Celsius. Gradatia de merit este o forma de premiere a cadrelor didactice din invatamantul de stat, care se acorda unui numar de 16% din totalul posturilor pe o perioada de cinci ani si reprezinta 25% din salariul de baza.

acum 51 luni (24 Mar 2017)

O fundatie din Emiratele Arabe acorda anual un premiu in valoare de 1 milion de dolari unui dascal care prin activitatea sa contribuie la imbunatatirea educatiei pentru copiii defavorizati. Competitia numita Global Teacher Prize, considerata un Oscar pentru educatie, a antrenat anul acesta 20.000 de candidati din 179 de tari si a fost castigata de o profesoara din Canada.

Maggie MacDonnell profeseaza de sase ani intr-o scoala din Salluit - un sat din nordul Arctic al Canadei cu o populatie de 1 300 de locuitori, unde se poate ajunge numai cu avionul, iar temperaturile pot scadea in timpul iernii pana la minus 25 de grade Celsius. Intr-o comunitate de inuiti care se confrunta cu o grava criza a locuintelor, problemele legate de alcoolism, droguri, abuzuri sexuale sunt la ordinea zilei, sinuciderile sunt destul de frecvente in special in randul tinerilor. Tanara profesoara a reusit sa creeze programe speciale pentru fete, o cantina comuna, un centru de fitness si cursuri pentru prevenirea sinuciderilor.

Castigatoarea competitiei a reusit sa creasca de cinci ori frecventa scolara in aceasta comunitate de eschimosi, izolata.

"Cred ca, in calitate de profesoara intr-o mica comunitate arctica, ziua ta nu se sfarseste niciodata.

Sunt atrasi tinerii de sistemul de invatamant romanesc?

Aceasta selectie dovedeste, daca mai era nevoie, ca omul potrivit in sistemul de invatamant este cel care are chemare pentru aceasta profesie. Ne-am obisnuit ca in platformele politicienilor sau in discursurile ministrilor sa gasim solutii salvatoare precum: masteratul didactic, cursuri de formare profesionala, strategii noi in educatie. Nu neg faptul ca, cel putin la nivel de concept, aceste propuneri nu se prezinta bine, dar despre selectarea riguroasa a cadrelor didactice pe principiul vocatiei, nu a vorbit nimeni. Se petrece un fenomen periculos, in ultimii ani, legat de patrunderea tinerilor in sistemul de invatamant. Din cauza proastei sa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro