Cumintenia Pamantului. Guvernul va plati 10 milioane de euro pentru opera lui Brancusi

Cumintenia Pamantului. Guvernul va plati 10 milioane de euro pentru opera lui Brancusi

"Ca urmare a solidarizarii extraordinare a peste 100.000 de romani intr-un timp foarte scurt (4 luni si jumatate) pentru pastrarea Cuminteniei Pamantului in circuitul public, Ministerul Culturii anunta constituirea Fondului Brancusi, care va avea ca scop achizitionarea operelor de arta contemporana si a celor care apartin tezaurului patrimoniului cultural national.

acum 46 luni (12 Oct 2016)

"Ca urmare a solidarizarii extraordinare a peste 100.000 de romani intr-un timp foarte scurt (4 luni si jumatate) pentru pastrarea Cuminteniei Pamantului in circuitul public, Ministerul Culturii anunta constituirea Fondului Brancusi, care va avea ca scop achizitionarea operelor de arta contemporana si a celor care apartin tezaurului patrimoniului cultural national. Fondul Brancusi asigura accesul la opere de valoare culturala deosebita, incurajeaza implicarea societatii in sustinerea actului cultural si pune bazele unei viitoare strategii pentru achizitionarea de arta de catre stat.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anuntat initial ca va plati din buget 5 milioane euro si ca va aduna 6 milioane euro din donatii. Restul de 9,8 milioane de euro vor fi platiti de Guvern.

Guvernul argumenteaza ideea ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat prin faptul ca nu este de dorit sa fie pierduta posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara.

Avocatul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", Bogdan Grabowski, a declarat vineri pentru Agentia de presa News.ro ca proprietarii spera ca tranzactia sa se incheie asa cum au convenit cu Guvernul in luna martie, iar daca s-ar pune problema unui alt termen pentru plata celor 11 milioane de euro, atunci acesta trebuie sa fie "rezonabil" si sa nu depaseasca sfarsitul anului. Proprietarii isi doresc in continuare sa se incheie tranzactia si asteapta sa semneze contractele", a spus Bogdan Gravbowski, dupa ce prim-ministrul Dacian Ciolos a precizat ca este posibil ca statul roman sa prelungeasa subscriptia nationala pentru "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro