Cum vrea PSD sa ocoleasca CCR

Cum vrea PSD sa ocoleasca CCR

Ministrul Eugen Nicolicea a initiat un proiect de lege prin care s-ar putea restrange posibilitatea Curtii Constitutionale de a judeca anumite hotarari ale Parlamentului. El sustine ca deciziile CCR de neconstitutionalitate a hotararilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF si SRR nu pot fi aplicate, deoarece CCR nu are cadru legislativ pentru a se pronunta in legatura cu astfel de hotarari. El a cerut Legislativului sa voteze un astfel de proiect de lege."In lipsa punerii de acord a legii cu decizia Curtii Constitutionale, nu exista procedurile necesare care urmeaza sa fie aplicate in cazul deciziilor ce privesc neconstitutionalitatea hotararilor Parlamentului, nefiind prevazute in lege nici efectele acestor decizii", sustine Nicolicea.

acum 99 luni (4 Sep 2014)

Ministrul Eugen Nicolicea a initiat un proiect de lege prin care s-ar putea restrange posibilitatea Curtii Constitutionale de a judeca anumite hotarari ale Parlamentului.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege referitor la functionarea Curtii Constitutionale (CCR). Proiectul prevede, printre altele, dreptul CCR de a judeca hotararile Parlamentului, existent deja in legislatia actuala. Astfel, CCR se pronunta asupra hotararilor Parlamentului care "afecteaza valori, reguli si principii constitutionale sau, dupa caz, organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional". Din lista de subiecte pe care le poate judeca CCR lipsesc, de exemplu, cele referitoare la hotararile privind numirile in functii publice. Or, inca din 2010, CCR obtinuse dreptul de a judeca orice hotarare a Parlamentului.

Proiectul de lege a fost depus dupa ce acelasi Eugen Nicolicea a trimis o adresa Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. El sustine ca deciziile CCR de neconstitutionalitate a hotararilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF si SRR nu pot fi aplicate, deoarece CCR nu are cadru legislativ pentru a se pronunta in legatura cu astfel de hotarari.

Argumentele lui Nicolicea

Motivul invocat de Nicolicea: Parlamentul nu a promovat o lege prin care sa puna de acord prevederile Legii Curtii Constitutionale cu dispozitiile Deciziei CCR din 2012, potrivit careia magistratii constitutionalisti pot judeca hotararile Parlamentului. El a cerut Legislativului sa voteze un astfel de proiect de lege."In lipsa punerii de acord a legii cu decizia Curtii Constitutionale, nu exista procedurile necesare care urmeaza sa fie aplicate in cazul deciziilor ce privesc neconstitutionalitatea hotararilor Parlamentului, nefiind prevazute in lege nici efectele acestor decizii", sustine Nicolicea. In 2010, PSD, printr-un amendament al lui Dan Sova, a introdus i... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro