Cum vrea PSD sa inchida gura ong-urilor critice

Pentru a fi de utilitate publica, o organizatie neguvernamentala (ONG) "nu trebuie sa fi desfasurat in ultimii doi ani si nici in prezent activitati politice de orice fel, activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire sau opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales". De asemenea, fiind de utilitate publica, beneficiind si de fonduri publice, trebuie sa se faca o verificare riguroasa a modului cum au fost cheltuiti banii", afirma Liviu Dragnea.

acum 80 luni (21 Nov 2017)

Asociatiile critice la adresa PSD ar putea ramane fara finantare publica, potrivit unei legi initiate de doi parlamentari social-democrati.

Initiativa legislativa a social-democratilor Liviu Plesoianu si Serban Nicolae care inaspreste conditiile de functionare a ONG-urilor a fost adoptata tacit de plenul Senatului. Pentru a fi de utilitate publica, o organizatie neguvernamentala (ONG) "nu trebuie sa fi desfasurat in ultimii doi ani si nici in prezent activitati politice de orice fel, activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire sau opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales". Sanctionarea opozitiei fata de un partid politic este o prevedere de ordin general care poate afecta ONG-uri incomode. In acest an, mai multe asociatii au fost au criticat actiuni ale PSD, inclusiv adoptarea ordonantei 13 sau noua tentativa de modificare a legilor justitiei, criticata de 60 de ong-uri. "Monitorizarea si sanctionarea partidelor si a oamenilor politici reprezinta o functie de baza a organizatiilor non-guvernamentale si aceasta nu trebuie sub nicio forma ingradita", afirma Ovidiu Raetchi (PNL), care a comparat initiativa PSD cu demersurile din Rusia sau China.

Cum se pune un ong pe butuci Initiativa legislativa reglementeaza domeniile de activitate, stabilind si o pondere a acestora pentru statutul de activitate publica : 40% servicii sociale, 30% educatie, 10% stiinta, cercetare, inovatie, mediu, protectia consumatorului, 10% valori nationale si ale minorittilor nationale, 10% diplomatie si relatii internationale, militar-aparare, cultul eroilor. "Aceasta enumerare limitativa exclude categorii importante de la obtinerea acestui statut, cum sunt ONG-urile cu profil civic sau cele care au drept misiune apararea drepturilor omului", atrage atentia Platforma Romania 100, condusa de fostul premier Dacian Ciolos. Proiectul prevede prevede dizolvarea unui ONG in 30 de zile daca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro