Cum vrea PSD sa ii salveze pe baronii locali incompatibili

pe de alta parte, nu doar ca nu poate lua nicio decizie, chiar si trasata de consiliile locale, dar nici macar nu poate participa la sedinte unde se discuta, uneori, lucruri care pot genera situatii de urgenta, cum ar fi, de exemplu, incalzirea populatiei pe timp de iarna sau intreruperea alimentarii cu apa", se afirma in expunerea de motive. Legislatie Legea 161/2003 prevedea la articolul 87, aliniatul d) ca Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: "functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national".

acum 35 luni (22 Sep 2016)

Alesii locali vor avea voie sa faca parte din conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea administratiilor locale, daca Parlamentul va vota un proiect initiat de opt parlamentari social-democrati.

Parlamentarii PSD propun abrogarea unui articol din Legea pentru prevenirea coruptiei (161/2003) care introduce o serie de restrictii pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judentene. Articolul propus pentru abrogare mentioneaza faptul ca aceste demnitati sunt incompatibile cu "functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national". Expunerea de motive a proiectului este semnata de opt parlamentari PSD, printre ei numarandu-se presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache. Initiatorii sustin ca actuala lege poate genera confuzii si ca alesii locali nu pot gestiona corect treburile comunitatii daca nu fac parte din adunarile generale ale societatilor de interes local sau national.

Explicatii oficiale si neoficiale

"Pe de o parte, primarul este obligat de Legea-cadru a administratei locale (215/2001) sa puna in aplicare hotararile consiliului local si sa gestioneze eficient serviciile publice asigurate cetatenilor; pe de alta parte, nu doar ca nu poate lua nicio decizie, chiar si trasata de consiliile locale, dar nici macar nu poate participa la sedinte unde se discuta, uneori, lucruri care pot genera situatii de urgenta, cum ar fi, de exemplu, incalzirea populatiei pe timp de iarna sau intreruperea alimentarii cu apa", se afirma in expunerea de motive. In realitate, potrivit unui document al ANI, agentia are in jur de 400 de alesi locali, insa nu toti pe baza articolului in cauza. In aceste conditii, baronii locali fac presiuni de cativa ani de zile asupra parlamentarilor pentru schimbarea legislatiei. "Modificati, pentru ca ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro