Cum vrea Parlamentul sa amputeze puterile ANI

Odata intrat in vigoare, proiectul de lege initiat de 18 senatori PSD, printre care si Gabriela Vranceanu Firea, i-ar scapa pe multi alesi locali, peste 1.000 de primari si presedinti de Consilii Judetene, de acuzatiile de incompatibilitate. Cine sunt cei vizati Peste 1.000 de alesi locali se afla in situatia in care au fost gasiti incompatibili de catre ANI pentru ca au avut calitatea de membru in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara si reprezentanti in regiille autonome locale de tipul celor de Apa-Canal. Fiind adeseori acuzat de abuz de OUG-uri de catre partenerii externi, Ponta s-a gandit sa "inghesuie" 26 de Ordonante de Urgenta in una singura, ordonanta de urgenta cu numarul 2 din acest an, care cuprinde modificarea si completarea a 26 de acte normative.

acum 107 luni (25 Mar 2015)

Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care le permite alesilor locali sa faca parte din asociatiile de dezvoltare intercomunitara, fara a mai putea fi trasi la raspundere in niciun fel. Odata intrat in vigoare, proiectul de lege initiat de 18 senatori PSD, printre care si Gabriela Vranceanu Firea, i-ar scapa pe multi alesi locali, peste 1.000 de primari si presedinti de Consilii Judetene, de acuzatiile de incompatibilitate. "Asociatiile de dezvoltare intercomunitara sunt conduse de adunarea generala a asociatiilor si de consiliul de admnistratie", se arata la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare si completare a Legii admnistratiei publice locale.

Totodata, initiatorii PSD dau posibilitatea alesilor locali, nu numai sa faca pare din adunarile generale ale acelor societati, ci si din Consiliile de Admnistratie. "Consiliul de admnistratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor", este cel de-al doilea alineat aparut in proiectul de lege.

In expunerea de motive, social-democratii vorbesc de o contradictie a legilor si o "interpretare subiectiva" a organismelor de specialitate. "O problema deosebit de grava cu care se confrunta alesii locali, cu precadere primarii si presedintii Consiliilor Judetene, este cea a conflictului de interese si a incompatibilitatiloe. Concret, reprezentarea unitatilor admnistrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiei si in Colegiul director de catre primari, respectiv presedintii Consiliilor judetene, a fost apreciata de catre organismele de specialitate ca fiind nelegala. In fapt si in drept, este vorba despre o interpretare de catre organismele de specialitate ca fiind subiectiva, care insa, isi gaseste sorgintea intr-o serie de prevederi legale contradictorii pe care le regasim in Legea admnistratiei publice locale, coroborate cu cele ale L... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro