Cum vrea Olguta Vasilescu sa ajute mamele cand acestea nu mai au nevoie

Cum vrea Olguta Vasilescu sa ajute mamele cand acestea nu mai au nevoie

Practic, o mama cu cel putin 3 copii va putea sa se pensioneze la 57 de ani, in loc de 63 de ani, cat este in prezent varsta de pensionare pentru femei. De aceeasi parere par sa fie si sociologii, care spun ca o astfel de masura, in afara de faptul ca nu va duce la cresterea natalitatii, ar provoca si anumite efecte negative asupra relatiei angajati-pensionari si economiei in sine.

acum 37 luni (24 Aug 2017)

Femeile cu trei sau mai multi copii vor putea iesi la pensie cu 6 ani mai devreme. Practic, o mama cu cel putin 3 copii va putea sa se pensioneze la 57 de ani, in loc de 63 de ani, cat este in prezent varsta de pensionare pentru femei.

"Un principiu pe care il avem in programul de guvernare este acela ca femeile care au mai mult de trei copii trebuie sa aiba varsta redusa de pensionare cu sase ani. Adica, se aplica pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteti siguri ca nu va veni cineva care sa modifice legislatia, pentru ca eu am doi copii si ma gandesc sa mai fac un copil tocmai ca sa beneficiez de aceasta prevedere", a declarat ministrul intr-o emisiune televizata.

Pe de alta parte, expertii in domeniul natalitatii sunt ceva mai sceptici, afirmand ca masura nu ar ajuta cu nimic la cresterea numarului de copii. "Mamele de azi au nevoie de suport pe perioada cresterii copiilor mici, nu de ani in plus de pensie cand copiii sunt mari. Mamele de azi ar vrea sa munceasca pentru a avea un venit al lor si pentru a-si valorifica potentialul profesional cat de bine pot. Mamele de azi vad cat de grea e viata majoritatii pensionarilor, asa ca nu se grabesc sa iasa mai repede la pensie", scriu intr-o postare pe Facebook reprezentantii Asociatiei "Mame pentru Mame".

De aceeasi parere par sa fie si sociologii, care spun ca o astfel de masura, in afara de faptul ca nu va duce la cresterea natalitatii, ar provoca si anumite efecte negative asupra relatiei angajati-pensionari si economiei in sine.

"Mamele care vor sa faca copii, de obicei, nu se gandesc la ce o sa se intample peste 30 de ani. Mai ales ca peste 10 ani o sa se mai schimbe cel putin inca 10 guverne si cel mai probabil o sa se mai maresca si varsta de pensionare pentru ca populatia activa imbatraneste", a explicat sociologul Mircea Kivu.

Solutii pentru cresterea natalitatii

La randul lor, specialisti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro