Cum vrea ministrul Educatiei sa modifice iar admiterea in liceu: elevii analfabeti tarati intr-un sistem incompetent

Cum vrea ministrul Educatiei sa modifice iar admiterea in liceu: elevii analfabeti tarati intr-un sistem incompetent

Am avut elevi olimpici pe tara la Matematica care nu au fost admisi la un liceu de profil pentru ca luasera 7 la proba scrisa la Limba Romana din cadrul Evaluarii Nationale sau pentru ca aveau note mai mici la alte materii de uman. Nu este o mare deosebire intre nivelul mediilor generale si notele de la teze pentru ca toate sunt date de profesorii de la clasa. Totusi, se poate observa o diferenta vizibila in privinta notelor date de dascalii de la scoala in raport cu rezultatele de la Evaluarile Nationale", a explicat presedintele Asociatiei "Edu Cer", Stefan Vlaston.

acum 67 luni (13 Feb 2018)

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a anuntat la o intalnire cu reprezentantii parintilor ca doreste ca media claselor V-VIII, care valoreaza 20% din media de admitere la liceu, sa fie inlocuita de media tezelor semestriale.

Specialistii din Invatamant sunt insa de parere ca implementarea unei astfel de modificari este o pierdere de timp, care va prelungi tararea elevilor analfabeti functionali intr-un sistem incompetent. "Mai degraba ar trebui sa se ia vedere reglementarea admiterii in ciclul liceal pe baza unui examen, de profil, organizat de unitatile de invatamant. Am avut elevi olimpici pe tara la Matematica care nu au fost admisi la un liceu de profil pentru ca luasera 7 la proba scrisa la Limba Romana din cadrul Evaluarii Nationale sau pentru ca aveau note mai mici la alte materii de uman. Nu este o mare deosebire intre nivelul mediilor generale si notele de la teze pentru ca toate sunt date de profesorii de la clasa. Totusi, se poate observa o diferenta vizibila in privinta notelor date de dascalii de la scoala in raport cu rezultatele de la Evaluarile Nationale", a explicat presedintele Asociatiei "Edu Cer", Stefan Vlaston. De altfel, acesta aminteste rezultatele unei analize recente realizata de expertii in Educatie care arata ca aproape toti scolarii, cu mediile din gimnaziu intre 5 si 7, au luat sub 5 la Evaluarea Nationala. "Procentul de 20% al mediilor generale in vederea calcularii mediei de admitere este insignifiant, drept urmare eleviii se concenteaza doar pe Matematica si Romana, dat fiind ca numai la acestea se sustine Evaluarea Nationala. Ne furam caciula tarand o generatie de analfabeti functionali la liceu, si pe urma chiar la facultate. Ar fi mai bine sa se renunte la admiterea in liceu bazata pe rezultatele din gimnaziu si sa depinda exclusiv de un examen de admitere. In loc sa irosim resursele finaciare pentru o promovare artificiala a elevilor analfabeti functionali pe scala ciclurilor de invatamant, mai bine am construi scoli ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro