Cum vor veni banii europeni pentru romi. Secretar de stat: "S-a facut brutarie fara sa se ia in calcul ca nimeni nu cumpara paine de la tigani!"

Cum vor veni banii europeni pentru romi. Secretar de stat:

Desi ideea, subliniata de oficialul din minister, a fost tocmai aceea de a se gandi proiecte in legatura cu viata reala, mai mult, sefa OIR insistand sa nu se mai copieze proiecte finantate in trecut, luate de aiurea, fara legatura cu problemele specifice acelei comunitati, ce se pregateste se cam invarte tot pe principiile care au dus, in anii trecuti, la adevarate "abonamente" la subventii, sutele de beneficiari (si pe langa acestia si sefii firmelor de formare si diverse alte structuri) traind din participarile la cursuri de formare, fara sa reuseasca sa fie, insa, integrati pe piata muncii. "Noi in Romania dam de cele mai multe ori acte de identitate unor case", a constatat Necula - dupa ce s-a vorbit de miile de slatineni de etnie roma care nu au documente de proprietate si nu pot obtine nici carti de identitate - precizand ca este in lucru un ordin menit sa simplifice procedura intocmirii documentelor de identitate, astfel incat problemele sa se rezolve la nivel local, pentru certificatele de nastere, spre exemplu, sa nu mai fie nevoie de demersuri in instanta.

acum 48 luni (5 Aug 2016)

"Nu vrem sa se repete acest sport national de a face cursuri pentru subventii, proiectele trebuie sa aiba impact in comunitate", le-a spus astazi, la sediul Prefecturii Olt, secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula, invitatilor prezenti la o intalnire menita sa ofere raspuns intrebarilor pe care potentialii beneficiari ai Programului Operational Capital Uman (POCU), fostul POSDRU, inca le mai au.

Discutia s-a centrat pe oportunitatea, aplicand in cadrul programului, rezolvarii problemelor mari pe care comunitatile sarace de romi le au in toata tara, lipsa documentelor de identitate si a documentelor de proprietate fiind considerata izvorul saraciei. Pentru ca nu au acte de proprietate pe case, unele construite cu zeci de ani in urma, pe terenuri pe care nici pana astazi nu au fost improprietariti, romilor nu li se elibereaza documente de identitate, iar de aici alte consecinte. Nu beneficiaza de diverse drepturi, copiii nu merg la scoala, adultii nu pot ocupa un loc de munca etc. Este vorba de proiecte integrate, in care sa fie luate in calcul inclusiv aspecte ca imbunatatirea locuintelor sau realizarea de facilitati pentru grupul tinta, chiar daca programul nu finanteaza propriu-zis proiecte de infrastructura. Termenul-limita pentru depunerea acestor proiecte a fost amanat, de la 1 august, la 15 septembrie, proiectele integrate putand fi depuse de unitatile administrativ-teritoriale, care pot avea diversi parteneri - institutii, societati, ONG-uri. Primarul de la Corabia vrea zeci de romi cu afaceri proprii La Prefectura Olt au fost invitati sa participe la intalnire reprezentantii a 15 primarii din localitatile judetului cu populatie roma numeroasa, mare parte dintre acestia subliniind ca au deja pregatite diverse proiecte. Desi ideea, subliniata de oficialul din minister, a fost tocmai aceea de a se gandi proiecte in legatura cu viata reala, mai mult, sefa OIR insistand sa nu se mai copieze proiecte finantate in trecut, luate de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro