Cum vor preveni medicii de familie afectiunile psihice

Cum vor preveni medicii de familie afectiunile psihice

Peste 50% din bolile psihice apar pana la varsta de 14 ani, iar pana la 75% se manifesta inainte de varsta de 24 de ani, insa nu sunt depistate precoce. "Putem depista depresiile minore, dar e nevoie de mai mult" Medicul de familie Rodica Tanasescu spune ca numarul pacientilor care sufera de depresii minore sau chiar de probleme de sanatate mintala grave este in crestere si ca doctorii au posibilitatea sa depisteze din timp aceste patologii care se soldeaza, in tot mai multe cazuri, cu suicid. Crestere alarmanta a numarului de bolnavi psihic Cu 1.100 de bolnavi psihic la suta de mii de locuitori, Romania se afla pe locul trei intr-un clasament care include 23 de tari europene.

acum 53 luni (24 Jun 2015)

Peste 50% din bolile psihice apar pana la varsta de 14 ani, iar pana la 75% se manifesta inainte de varsta de 24 de ani, insa nu sunt depistate precoce. Cifrele ii ingrijoreaza pe medicii psihiatri, care propun angrenarea medicilor de familie in procesul de depistare precoce a afectiunilor mintale. Aceasta este principala tema de dezbatere de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie (WPA 2015), care se desfasoara, zilele acestea, la Bucuresti.

Concret, psihiatrii propun o paradigma noua, integrativa pentru sanatatea populatiei, a sistemelor sanitare si a politicii sanatatii: o colaborare in echipa intre medicina de familie, psihiatrie si sanatate publica.

In acest context, reprezentantii Asociatiei Mondiale de Psihiatrie si cei ai Asociatiei Mondiale a Medicilor de Familie vor lucra impreuna pentru a asigura instruirea si formarea medicilor specializati pe ingrijire primara si a specialistilor in ingrijire mintala.

In viitorul apropiat, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" va lua fiinta un centru de excelenta, in care medicii de familie si psihiatrii vor invata sa colaboreze pentru a preveni afectiunile psihice. Familia, un rol important

Potrivit specialistilor, nu doar medicul de familie are un rol esential in tratarea primara a problemelor de natura psihiatrica, dar si familiile pacientilor.

"Noi trebuie sa lucram impreuna cu parintii, cu educatorii, cu cei care realizeaza politici, cu familia extinsa, pentru a ne asigura ca atunci cand persoanele se simt stresate sau tind sa dezvolte afectiuni de natura mintala pot sa beneficieze de interventii imediate in faza timpurie, pentru ca aceste persoane sa nu isi petreaca o buna parte din viata incercand sa fie tratate", a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Mondiale de Psihiatrie, Dinesh Bhugra, la congresul organizatiei. "Putem depista depresiile minore, dar e nevo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro