Cum vopsim ouale de Paste in mod natural. Pentru un rosu intens, se folosesc petale de mac

Cum vopsim ouale de Paste in mod natural. Pentru un rosu intens, se folosesc petale de mac

Pe Valea Oltetului, singura zona din judetul Olt unde se mai pastreaza mestesugul incondeierii oualor de Pasti, culorile folosite traditional sunt rosu, galben si negru, insa, spune mesterul Dana Voicu, pentru cei care doresc o paleta mai larga natura este deosebit de generoasa. Coaja de mar paduret, sursa de galben "Bunica mea si astazi foloseste la vopsit foile de ceapa, pe care le fierbe odata cu ouale, insa daca se lipeste foaia de ou acea parte va ramane nevopsita sau va avea o nuanta mai deschisa, de aceea recomand sa indepartam foile de ceapa din fiertura inainte de a pune ouale la fiert.

acum 97 luni (17 Apr 2016)

Pe Valea Oltetului, singura zona din judetul Olt unde se mai pastreaza mestesugul incondeierii oualor de Pasti, culorile folosite traditional sunt rosu, galben si negru, insa, spune mesterul Dana Voicu, pentru cei care doresc o paleta mai larga natura este deosebit de generoasa.

Pentru ca putini sunt cei care s-ar incumeta, fara pic de "antrenament", sa incondeieze oua, Dana Voicu ne-a dezvaluit cum putem obtine oua de o culoare anume. Oricum, era vorba de o munca istovitoare, la un litru de apa fiind necesare o jumatate de kilogram de petale de mac.

Coaja de mar paduret, sursa de galben

"Bunica mea si astazi foloseste la vopsit foile de ceapa, pe care le fierbe odata cu ouale, insa daca se lipeste foaia de ou acea parte va ramane nevopsita sau va avea o nuanta mai deschisa, de aceea recomand sa indepartam foile de ceapa din fiertura inainte de a pune ouale la fiert. O alta varianta ar fi sa fierbem ouale inainte si sa le punem la vopsit in fiertura de foi de ceapa, sfecla sau ce altceva am mai folosit", mai spune Dana Voicu.

Tot foile de ceapa, aurie, de data aceasta, pot fi folosite pentru a se obtine galben. Si tot galben se mai obtine din coaja de mar paduret, care se desprinde de pe copac si se introduce ca atare la fiert. De asemenea, pentru un maro placut as indica frunzele de nuc fierte foarte bine", mai spune Voicu. Frunzele de patrunjel sau de trifoi pot servi drept model pentru a impodobi ouale de Paste. Inainte de a fi pus la fiert in vopseaua naturala aleasa, sau la vopsit, daca au fost fierte in prealabil, oul de care am fixat frunza se inveleste intr-o bucata de ciorap de nylon si se leaga la ambele capete, ciorapul si frunza indepartandu-se dupa vopsire. Pentru a obtine mici punctulete trecem oul ud peste orez uscat, invelindu-l intr-un tifon, cu grija sa nu fie indepartate boabele de orez care s-au lipit, dupa care il punem la fiert.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro