Cum vad bancile si ANPC legea insolventei persoanelor fizice

Specialistii reuniti intr-o conferinta la sediul BNR sunt de parere ca legea insolventei persoanelor fizice ar putea fi gata in sase luni, astfel incat studiul de impact sa dimensioneze resursele financiare, dar si umane de care este nevoie. Si, atunci, viziunea noastra, la BNR, in primul rand este ca o asemenea legislatie trebuie sa incerce sa duca in faza de negociere, de aranjamente, de scheme de restructurare a datoriei in afara instantelor de judecata", arata Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR. "In SUA, in urma cu 3 ani, in plina criza, erau 2,5 milioane de dosare de insolventa, de care se ocupau 350 de judecatori federali", detaliaza Stanescu.

acum 110 luni (13 Feb 2015)

In vreme ce ANPC considera ca nu trebuie lezat dreptul la locuinta familiara, bancherii vor sanctiuni aspre pentru cei ce vor profita in mod fraudulos de prevederile viitoarei legi a insolventei persoanelor fizice.

Specialistii reuniti intr-o conferinta la sediul BNR sunt de parere ca legea insolventei persoanelor fizice ar putea fi gata in sase luni, astfel incat studiul de impact sa dimensioneze resursele financiare, dar si umane de care este nevoie.

Pe de alta parte este nevoie si de noi spatii. De aceea avem nevoie de expertiza Ministerului Finantelor pentru a vedea daca statul are suficiente resurse pentru a putea pregati infrastructura necesara", spune Liviu Stancu, secretar de stat in Ministerul Justitiei. De aceea, in opinia sa "Ideal ar fi sa se realizeze un mecanism care sa nu transfere imediat procedura de insolventa in cadrul instantelor. Reamintim ca, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a convenit sa se aplice un plan de redresare, fara ca debitorul sa-si piarda averea daca respecta conditiile. Planul se face impreuna cu creditorul si debitorul, de catre un avocat, un practician in insolventa, un notar sau un executor judecatoresc. De la data aprobarii planului, se suspenda de drept toate masurile de executare silita.

"Instantele de judecata au doua dificultati pentru creditori si debitori: sunt lente si costisitoare, iar ambele sunt handicapuri in procesul de insolventa. Am primit un punct de vedere din partea CSM la dezbaterile ce s-au purtat la Parlament, care este de domeniul bunului simt: nu ne trimiteti un milion de dosare in instante, ca nu are cine le judeca. Si, atunci, viziunea noastra, la BNR, in primul rand este ca o asemenea legislatie trebuie sa incerce sa duca in faza de negociere, de aranjamente, de scheme de restructurare a datoriei in afara instantelor de judecata", arata Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR. Insa, Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPI), sp... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro