Cum va arata relatia dintre Marea Britanie si UE dupa Brexit

Cum va arata relatia dintre Marea Britanie si UE dupa Brexit

O uniune vamala "aduce o libertate pe care nu o avem in mod neaparat atunci cand vom semna un acord de liber schimb, unde totul trebuie sa fie negociat de la caz la caz" si unde raman uneori contingente, considera analistul Vivien Pertusot, de la Institutul francez de Relatii internationale (IFRI) din Bruxelles, citat de AFP. "Nu exista niciun acord de liber schimb cu UE al carui domeniu de aplicare sa fie la fel de mare ca ceea ce doreste Marea Britanie", inclusiv cele - deja foarte avansate - incheiate cu Canada si Singapore, observa Thierry Chopin, cercetator asociat la Sciences Po (ECRI) si London School of Economics (LSE).

acum 45 luni (18 Jan 2017)

Piata unica europeana reuneste cele 28 de state membre UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Fiecare cetatean poate lucra in mod liber in orice stat membru si companiile din intreaga UE beneficiaza de un acces direct la 500 de milioane de consumatori europeni, cu bariere tehnice sau juridice care devin din ce in ce mai putin restrictive.

Integrarea este mai avansata decat intr-o zona de comert liber - unde au fost eliminate doar barierele vamale -, deoarece membrii sai cauta, de asemenea, sa-si armonizeze politicile.

Piata unica europeana este inca in constructie, iar UE recunoaste inca mai are de lucru in privinta impozitarii comertului electronic sau in sectorul serviciilor.

UK se opune insa liberei circulatii a cetatenilor UE, in special din Europa Centrala si de Est.

In plus, ar trebui sa contribuie la bugetul UE in timp ce si-a pierdut puterea de decizie, ceea ce Londra refuza.

O uniune vamala "aduce o libertate pe care nu o avem in mod neaparat atunci cand vom semna un acord de liber schimb, unde totul trebuie sa fie negociat de la caz la caz" si unde raman uneori contingente, considera analistul Vivien Pertusot, de la Institutul francez de Relatii internationale (IFRI) din Bruxelles, citat de AFP.

Este posibil, de asemenea, sa nu poti face parte din uniunea vamala decat pentru anumite sectoare, cum este cazul Turciei, pentru care agricultura, serviciile si achizitiile publice sunt excluse.

Dar, de asemenea, ea a spus ca vrea "un acord vamal cu UE".

"Fie ca este un acord vamal complet nou, prin care devenim membru asociat al uniunii vamale intr-un anumit fel, fie ca ramanem numai semnatarii unor anumitor aspecte, eu nu sunt impotriva", a adaugat May.

Intre timp, Marea Britanie nu are dreptul, pe hartie, sa negocieze acorduri comerciale cu tarile terte deoarece atat timp cat este membru al UE comertul este responsabilitatea Comisiei Eu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro