Cum va arata amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Controversele proiectului de cinci milioane de euro

Cum va arata amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Controversele proiectului de cinci milioane de euro

Amfiteatrul roman din situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi refacut, potrivit unui proiect al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Doar cu fonduri de la UE Proiectul de restaurare a amfiteatrului roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit avizele necesare realizarii, de la comisiile din Ministerul Culturii, si va fi depus la Agentia de Dezvoltare Regionala - Regiunea Vest, pentru a obtine finantare.

acum 114 luni (1 Nov 2014)

Amfiteatrul roman din situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi refacut, potrivit unui proiect al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Reprezentantii institutiei si arheologii implicati in proiect au detaliat cum va fi pus in valoare amfiteatrul, care in trecut putea fi ocupat de pana la 6.000 de oameni. Pentru refacerea arenei va fi folosita marmura de la exploatarile din zona, pentru ca marmura s-a aflat in componenta monumentului, insa cu timpul ea a fost luata si transformata in var.

"Toate materialele utilizate in refacerea amfiteatrului trebuie sa aiba ca si caracteristici reversibilitatea si compatibilitatea lor cu materialele din antichitatea romana, utilizate la edificarea acestui monument: mortar, sorturi diferite de roci, marmura", spune muzeorgraful Toma Goronea. Expertul a adaugat ca amfiteatrul va fi renovat si din punct de vedere decorativ, iar forma si elementele de decor vor respecta designul sau din trecut. Pe urma, in stanga si in dreapta intrarii principale in arena vor fi alte trei intrari din exterior care vor reprezenta intrarea cetatenilor, a magistratilor si a paturilor sociale inferioare, asta insemnand peste 30 la suta din reconstituire, iar in rest vor fi elemente din amfiteatru care se vor restaura si se vor consolida", a mai precizat Toma Goronea.

Doar cu fonduri de la UE

Proiectul de restaurare a amfiteatrului roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit avizele necesare realizarii, de la comisiile din Ministerul Culturii, si va fi depus la Agentia de Dezvoltare Regionala - Regiunea Vest, pentru a obtine finantare. "Este cel mai mare proiect pe care o institutie din Transilvania si probabil din Romania il propune in acest moment, de conservare si restaurare a unui astfel de monument", a spus Liliana Tolas, managerul MCDR Deva, referindu-se la investitia in reconstruirea amfiteatrului roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, estimata la cinci milioan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro